Šojdrová je spokojená s kompromisy

Praha - Poslankyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová, která již dříve předložila novelu, jež počítá s osvobozením novorozenců od poplatků, považuje dohodu koalice za rozumný kompromis. Koaliční návrh novely bude předložen na nejbližší schůzi sněmovny po nadcházející červnové. Děti do šesti let budou od poplatků osvobozeny pravděpodobně od 1. ledna 2009.

„Kompromis je společným úspěchem dohody a myslím si, že návrh, který jsem podala, přispěl k tomu, že se urychlila revize poplatků a že koaliční partneři nakonec výslednou podobu podpořili. Jsem ráda i v tom smyslu, že se počítá se zrušením poplatků nejen pro novorozence, ale postupně i pro děti až do 6 let a ještě se snižuje limit pro děti do 15 let,“ řekla v pořadu Události, komentáře poslankyně Michaela Šojdrová.

Šojdrová dále uvedla, že regulační poplatky pro novorozence budou zrušeny co nejdříve. „Usilovala jsem o to, aby byl využit tento návrh, koaliční partneři však trvají na svém předložení koaličního návrhu. Ten bude podle dohody předložen na nejbližší schůzi, tedy nejbližší po nadcházející červnové,“ dodala poslankyně.

Podle Šojdrové bude návrh ještě rozšířen o další skupiny lidí, které by měly být oproštěny od poplatků. Neměli by platit dárci orgánů a lidé v sociálních ústavech, kteří jsou bez vlastních prostředků nebo tam byli umístěni z rozhodnutí soudu.