Zelenka bude vypovídat kvůli svému propuštění z nemocnice

Havlíčkův Brod - Někdejší ředitel havlíčkobrodské nemocnice Josef Pejchl se u soudu zpovídá z toho, že nepodal trestní oznámení kvůli heparinových vraždám. Za to mu hrozí až tři roky vězení. Rozsudek si dnes ale u havlíčkobrodského soudu nevyslechl, protože obžaloba trvá na výslechu Petra Zelenky, jehož soud poslal za vraždy v nemocnici na doživotí, a také dalších svědků. Líčení bylo odročeno na závěr července.

Výslech Zelenky ve vězení si soudkyně Hana Doubková dožádala u královéhradeckého soudu. Podle obhajoby jsou rozpory v tvrzení primáře Pavla Longina, jenž by měl spolu s tehdejším náměstkem ředitele pro léčebnou péči Vítem Kaňkovským u soudu vypovídat příště.

„Trestní oznámení jsem podal, trestný čin jsem nespáchal, soud by mě měl zprostit obžaloby v plném znění,“ řekl dnes obžalovaný Josef Pejchl. „Je to nesmysl, nevím, proč tu jsem,“ dodal. Také podle jeho obhájce Pavla Dvořáka musí být Pejchl zproětěn obžaloby, protože o vraždách před policejním vyšetřováním nemluvil ani primář ARO Pavel Longin.

„Ani dnes bych si nedovolila tvrdit, že krvácení způsobil heparin,“ řekla dnes v hlavním líčení lékařka Gabriela Cyraniová, která v nemocnici pracovala.

Ředitel „pouze“ rozvázal se Zelenkou pracovní poměr

Pejchl podle státní zástupkyně Zdeňky Tománkové neoznámil sdělení primáře Pavla Longina, že Zelenka od dubna do září 2006 zabíjí pacienty svévolným podáváním léku na ředění krve - heparinu. Pejchl, který v hlavním líčení vypovídal v dubnu, svou vinu jednoznačně odmítl. Podle něj nekonala policie, u níž oznámení trestného činu leželo od 20. října. Zelenku zatkli 1. prosince, po Longinově osobní návštěvě na policii 29. listopadu.

Žalobkyně ale míní, že Pejchl se hned na úvodní schůzce s Longinem 25. září „hodnověrně dozvěděl“, že právě Zelenka poškozuje pacienty. Pejchl namísto bezodkladného oznámení podezření policii rozvázal se Zelenkou 25. září pracovní poměr. Ten pak mohl nastoupit v jiném zdravotnickém zařízení. Pejchl se sešel s advokátkou až 6. října, ta pak 16. října podala na zastupitelství trestní oznámení. Policie ho dostala za tři dny, ale policista, kterému bylo přiděleno, onemocněl na tři týdny.

Na špatný postup ředitele Pejchla upozornila už koncem roku 2006 advokátní kancelář, kterou si kvůli případu najal kraj Vysočina. Podle právníků bylo jeho povinností o případu okamžitě informovat policii. Kraj Pejchla kvůli špatné komunikaci odvolal z funkce, a poté byl z nemocnice propuštěn. Nyní pracuje na Městském úřadě v Novém Městě na Moravě. Ve funkci ho vystřídal jeho náměstek pro léčebnou péči.

Bývalý zdravotník oddělení ARO Petr Zelenka podle soudu od května do září 2006 podáním heparinu zavraždil sedm pacientů, dalších deset se pokusil zavraždit. Soud mu letos v únoru uložil doživotní trest vězení.