Ministerstvo zdravotnictví radí: Jak přežít pobyt v nemocnici

Praha - Publikaci, která má ulehčit pacientům orientaci ve zdravotnickém systému, představilo dnes ministerstvo zdravotnictví. V Institutu klinické a experimentální medicíny Knihu bezpečí pokřtil premiér Mirek Topolánek spolu s ministrem Tomášem Julínkem. V Evropě i Spojených státech jsou podobné publikace běžné a v krajním případě se lze setkat i s tituly Jak přežít pobyt v nemocnici, píše ministerstvo na svých stránkách. Zde, na portále kvality a bezpečí, si lze knihu přečíst.

Kniha má část pro laickou i odbornou veřejnost. Její elektronickou podobu ministerstvo zvolilo proto, aby se pacienti do její aktualizace mohli aktivně zapojit. Informovaný pacient může podle resortu dobře kontrolovat a upozorňovat na nedostatky v systému zdravotní péče.

Nebojte se a ptejte se, radí kniha například pacientům. Upozorňuje také na to, že s pobytem v nemocnici jsou spojena i určitá rizika, na která by lidé neměli zapomínat.

Možné problémy nesouvisí s onemocněním, ale s poskytováním péče nebo organizací. „Současná medicína je ve srovnání s medicínou minulého století nesmírně mocná a účinná, současně ale také nesmírně riziková,“ uvádí ministerstvo.