Města a obce protestují proti odpadové vyhlášce

Praha - Svaz měst a obcí České republiky a Asociace krajů nesouhlasí s návrhy novely zákona o odpadech, kterou v březnu předložilo ministerstvo životního prostředí. Připravovaný zákon je podle nich nesystémový. Povede ke krachu dosavadního sběru tříděného odpadu a ke zdražování odpadů pro obce a jejich obyvatele. V Praze dnes proto představily svou analýzu nakládání s komunálním odpadem a další záměry v této oblasti. Ministr životního prostředí Martin Bursík popírá, že by neprobíhala komunikace. Připomínkám obcí je podle něj ministerstvo  nakloněno.

„Pokusili jsme se ji předat ministrovi Bursíkovi, což se nám nepovedlo. Podařilo se nám ji ale předat předsedovi poslanecké sněmovny panu Vlčkovi, který slíbil, že náš návrh bude podporovat,“ řekl ČT primátor Kladna Dan Jiránek. Podle zástupců měst a obcí je současný systém efektivní a zavedení zálohovaných PET lahví, o němž uvažuje ministr Martin Bursík, by ho poškodilo.

Ideu zavedení zálohovaných PET lahví chce Bursík vtělit do novely obalového zákona. Podle náměstka středočeského hejtmana Viléma Žáka je ale současný systém sběru tříděného odpadu založen právě na PET lahvích, protože je po nich jako druhotné surovině poptávka. Z výtěžku prodeje použitých PET lahví je financován sběr ostatních surovin. „K tomu ztratíme důvěru lidí, které jsme deset let učili, že PET lahve se sešlapávají a nosí do kontejnerů,“ řekl.

„Že to nevede ke zhroucení systému dobrovolného třídění, ukazuje dost přesvědčivě příklad Švédska, Německa i dalších zemí,“ uvedl mluvčí ministerstva životního prostředí Jakub Kašpar. Záměr zavést zálohový systém proto podle něj stále trvá.

Obcím, jejichž obyvatelé budou víc třídit, by měl nový systém umožnit snížit ceny za svoz. „Tedy celkový hlavní zájem a cíl je výrazné zvýšení recyklace,“ konstatoval Kašpar. Výstavbu spaloven, které jsou podle měst efektivnější, proto ministerstvo nepodporuje.

Podle Kašpara byly kraje a obce mezi subjekty, které se k návrhu vyjadřovaly v připomínkovém řízení. „Přišlo na 600 připomínek, ještě v červnu se uskuteční jejich veřejné vypořádání formou konferenčních jednání za osobní přítomnosti všech těch, kdo je poslali a kdo se jej budou chtít zúčastnit,“ dodal.