Olympiáda v roce 2016 v Praze nebude

Athény - Mezinárodní olympijský výbor dnes rozhodl, která města ze sedmi uchazečů se stanou oficiálními kandidáty pro pořádání olympijských her v roce 2016. Praha podle očekávání mezi kandidátskými městy nebude, porazilo ji Chicago, Madrid, Rio de Janeiro a Tokio. Spolu s ní se o hry ucházely ještě města Baku a Dauhá. Volba hostitelského města se uskuteční 2. října 2009. Praha se chce nyní zaměřit na kandidaturu pro rok 2020.

Postup do dalšího kola určoval 15 členný výkonný výbor MOV. Lidé, kteří připravují českou kandidaturu, sami nepředpokládali, že by české hlavní město uspělo. Od počátku deklarovali, že rok 2016 je pouze zkušební a Praha může počítat s pořadatelstvím v dalších letech. „Pro nás je to každopádně obrovská zkušenost. Praha se určitě bude ucházet o olympiádu hned pro rok 2020,“ uvedl mluvčí Českého olympijského výboru Jan Martinek.

„Hned od začátku jsme deklarovali, že kandidatura Prahy pro rok 2016 je snahou uspět o čtyři roky později. Pro Prahu je nadějí, že Rio se v minulosti dvakrát nedostalo mezi kandidátská města a nyní uspělo,“ řekl Tomáš Petera ze společnosti Praha olympijská, která kandidaturu připravovala. Podle primátora Pavla Béma jsme se světu ukázali jako odvážné město, které o olympijské hry stojí. „Z chyb a doporučení MOV se poučíme a napravíme je,“ dodal Bém.

Kandidatura stála metropoli zatím 60 milionů korun. Rada hlavního města Prahy poskytla společnosti 12,5 milionu korun pouze pro
uchazečskou fázi, podle Petery má ale schválenou dotaci celých 100 milionů korun. V případě, že by se hlavní město stalo kandidátským městem, musela by částka být i řádově několikanásobně vyšší, než je sto milionů.

Neúspěch tak udělal radost především kritikům současného vedení magistrátu. Zástupci krajů měli zase obavy, že by s olympiádou přišli o peněžní injekce, které by jinak dostaly z rozpočtu.

Ve čtvrtek 12. června bude o dosavadní české kandidatuře, průběhu
uchazečského procesu pro rok 2020 a o dalším postupu Prahy olympijské
jednat komise rady hlavního města Prahy. Klíčová pro českou kandidaturu bude analýza Mezinárodního olympijského výboru. „Co nám v odevzdaném dotazníku pochválí a co naopak vytknou. Materiál se podle toho upraví,“ uvedl Petera.