ČSSD přestala párovat koaliční poslance, vláda je v krizi

Praha - Poslanecký klub opoziční ČSSD se rozhodl, že už nebude ve výborech i na schůzích sněmovny párovat koaliční poslance. Chce se tak bránit záměru ODS získat většinu ve sněmovních výborech. Vládní ministři ale kvůli tomu nechodí do Senátu a ruší zahraniční cesty. Boj zuří i uvnitř samotné koalice. Nyní již nerebelují pouze tři poslanci ODS v čele s Vlastimilem Tlustým a lidovec Ludvík Hovorka, vážný problém má i Strana zelených. Proti vládě se rozhodly hlasovat hned jdou dvě její poslankyně.

Předseda poslanců ODS Petr Tluchoř obviňuje opoziční ČSSD, že ve výborech některé návrhy blokuje, například v rozpočtovém výboru, kterému předsedá stínový ministr financí ČSSD Bohuslav Sobotka. Urban i jeho kolega David Rath tento krok považují za bezprecedentní. „Už od roku 1993 vždy v českém parlamentu platilo poměrné zastoupení podle počtu mandátů,“ řekl Urban. Rath to označil za pomstu na sobě i na Sobotkovi a tvrdí, že je chce ODS takto odvolat. Rath zároveň varoval, že pokud ČSSD vyhraje příští volby, může takto stejně postupovat i vůči ODS.

Nepárování ohrožuje práci Senátu i zahraniční cesty 

Někteří ministři už museli kvůli nepárování zrušit zahraniční cesty. Třeba Martin Bursík nemohl odjet na jednání se svými protějšky z EU: „Snižují možnost naší ovlivnit vyjednávání v Evropě, když nás nepouštějí do zahraničí.“

Zděšená je i horní komora parlamentu - ministři ve strachu, aby při křehké většině nezmeškali klíčové hlasování, přestali do Senátu chodit a zákony tak nemá kdo obhajovat. „Je to obrovský problém, od rána nedělám nic jiného, než komunikuji s ministry, respektive úředníci s jejich sekretariáty. Téměř jsme rozbourali celý program,“ postěžoval si předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS).

Předsedkyní sněmovny možná Jacques

ODS navíc nabídla zeleným křeslo ve vedení sněmovny. Nově vytvořené místo by podle kuloárů mohla získat Kateřina Jacques. ČSSD zuří a připomíná, že stejnou funkci už dostala Lucie Talmanová. „Z přítelkyní, milenek, se dělají vysocí funkcionáři s velikými platy,“ reagoval David Rath.

Změna v čele sněmovny ale není nijak jistá, zelené poslankyně Věra Jakubková s Olgou Zubovou začaly hlasovat proti vládní koalici. Nejdřív oznámily, že se jim nelíbí nápady s většinou ve výborech a ani s novým místopředsednickým křeslem pro Zelené návrh nepodpoří. Naopak spolu s lidovcem Ludvíkem Hovorkou chtějí pomoci návrhu Davida Ratha, který má zabránit privatizaci nemocnic.

Atmosféra ve sněmovně je proto velmi napjatá. Poslanci přitom budou rozhodovat o klíčových normách, například o antidiskriminačním zákoně, který vetoval prezident. Koalice potřebuje veto přehlasovat, aby se Česko vyhnulo sankcím Evropské unie. Jenže marně přesvědčuje rebely ODS kolem Vlastimila Tlustého, s hlasy opozice přitom může počítat jen stěží.