Ministerstvo slibuje elekronickou občanku a možnost změnit údaje na jednom místě

Praha - Ministerstvo vnitra slibuje, že usnadní lidem jednání s úřady. Podle internetového serveru iDnes slibuje, že lidé budou moci změnu bydliště či jména vyřídit pouze na jednom úřadě. Navíc připravuje elektronickou občanku, která by zahrnovala i informace o ostatních dokladech.

V současné době musí občan změnu osobních údajů nahlásit na každém úřadu zvlášť, což je například pro ženu, která posvátně přijme příjmení svého manžela, akce na celý den.

Pokud by však byl přijat zákon o základních registrech, stačilo by dojít na matriku a vše by bylo možné zařídit z jednoho místa. Veškeré změny by se dostaly automaticky do ostatních databází státní správy. Zároveň by se měly propojit všechny registry, a osobní údaje by tak byly shromážděné jen na jednom místě.

Další novinkou by měla být elektronická občanka, která by kromě základních údajů nesla i informace o dalších dokladech. Podobala by se kreditní kartě a kromě občanky by měla zastupovat i funkci řidičského průkazu a kartičky zdravotního pojištění.

Kompletní návrh by během června měla projednat vláda a ministerstvo doufá, že by se změny mohly projevit na začátku roku 2010.