Senátoři schválili státní maturity a další zákony

Praha - Senátoři schválili drtivou většinou, stejně jako nedávno poslanci, návrh novely školského zákona. Na dnešní schůzi se senát ještě zabýval počtem přihlášek na střední školy nebo vymáháním dlužných alimentů. Horní komora parlamentu rozhodovala také o nových pravidlech boje proti takzvanému praní špinavých peněz, o podmínkách evidování telefonních hovorů a o tom, kdo bude navržen na státní vyznamenání - již popáté senátoři navrhli odbojovou skupinu bratří Mašínů.

Senát dnes schválil koncepci státních maturit, poprvé by je měli studenti skládat ve školním roce 2009/2010. Povinné zkoušky budou mít podle návrhu novely školského zákona dvě úrovně obtížnosti. Návrh ale ještě musí posoudit prezident.

Senát popáté navrhl šestici členů protikomunistické odbojové skupiny bratří Mašínů na státní vyznamenání. Prezident Václav Klaus, který dosud přání horní komory nevyslyšel, by měl podle senátorů udělit Mašínům a jejich spolubojovníkům Medaili Za hrdinství. Nominaci tradičně odmítli zástupci ČSSD a KSČM.

Senátoři a senátorky by také chtěli odškodnit oběti okupace Československa z roku 1968 či jejich pozůstalé, a to i v případě, že byli odškodněni například ještě podle komunistických zákonů. Celkové odškodnění by se jim pouze snížilo o již vyplacenou částku. Návrh dostane k projednání sněmovna.

Tentokrát už v prvním čtení skončila novela loterijního zákona, kterou chtěli senátoři v čele s Josefem Novotným (SNK-ED) omezit hazardní hry. Zasloužila se o to hlavně většina občanských demokratů, kteří podobnou úpravu Novotného odmítli už před půldruhým rokem. Sice se jim dnes nepodařilo prosadit přímo zamítnutí novely, nepodpořili ale ani její další projednávání a schvalování. Argumentovali mimo jiné tím, že ministerstvo financí považuje novelu za problematickou a připravuje vlastní změny zákona, které má vláda dostat na stůl do konce roku.

Jednání horní komory začalo schvalováním smlouvy o uznání Mezinárodního trestního soudu. Ten má po vzoru poválečného norimberského tribunálu soudit nejtěžší zločiny, pokud tak neučiní samy smluvní státy. Kritici poukazují na to, že smlouva omezuje ústavní pravomoc prezidenta udílet milost a vyhlašovat amnestii a mohla by být také v rozporu s tím, že občan nesmí být nucen k opuštění své vlasti. Projednání smlouvy ale senátoři odložili. 

Ani na americko-evropskou smlouvu, podle níž mají letečtí přepravci ze zemí EU předávat americkému ministerstvu vnitřní bezpečnosti údaje o pasažérech, nebyl v Senátu jen kladný názor. Senátní komise pro ochranu soukromí má za to, že se dosud neprokázala efektivita poskytování údajů o cestujících v boji proti terorismu a organizovanému zločinu. Navíc mnohaletá doba, po kterou mají být data uchovávána, není podle komise přiměřená účelu shromažďování těchto údajů. Senát i přes tyto výhrady ale smlouvu schválil.