Zemědělec zřejmě utýral stovky prasat

Jihlavsko - Veterináři objevili v Brzkově na Jihlavsku stovky utýraných prasat. Ředitel krajské veterinární správy Jiří Šulc označil případ za jeden z nejotřesnějších v kraji. Podezřelým je soukromý zemědělec, který se o zvířata zřejmě nestaral celé měsíce. Na případ veterináře upozornil anonymní telefonát.

„Žlaby byly úplně prázdné, bez krmiva, voda netekla. Vypadá to, že ta zvířata přežívala kanibalisticky. Tak hrozný obraz jsem neviděl ani já za 35 let,“ uvedl Šulc. František Jekl, kterému zvířata patří, týrání odmítá. Prasata podle něj onemocněla a na léčbu a asanaci nemá peníze. Mrtvá zvířata z areálu odváží asanační firma.

„Ceny prasat už jsou delší čas likvidační, nedá se to dělat, mám dluhy,“ konstatoval s bezduchým výrazem ve tváři. O zhruba 300 kusů zvířat se ve dvoupodlažní budově s poměrně moderními technologiemi staral sám, neměl žádné zaměstnance. V zemědělství prý podniká 15 let, chovem vepřového se zabýval deset. Co se ve vepříně děje, neměl nikdo ve vesnici potuchy. Bydlí tam přitom Jeklův otec i bratr, má víc sourozenců. Proč mu nepomohli, nechtěl nikdo v obci komentovat.

Veterináři ve stáji soukromého zemědělce objevili 237 uhynulých kusů, mezi nimiž živořilo dalších 115 prasat. Ta byla tak vyhladovělá, že mrtvá zvířata ohlodávala. V areálu bývalého zemědělského družstva našli také tři velké plastové nádoby s rozkládajícími se zbytky těl uhynulých selat. Zvířata, která se podařilo zachránit živá, budou muset veterináři nejspíše stejně utratit, neboť jsou ve velmi zuboženém stavu. Nyní zjišťují, zda zvířata byla opravdu nemocná. Zatím neobjevili žádné příznaky.

Podle mluvčí Policie ČR Jihlava Jaroslavy Slavíkové policie věc kvalifikuje jako trestný čin týrání zvířat, za který muži hrozí až jeden rok vězení a pokuta.