Paroubková: Kaplického knihovnu by měl národ věnovat sobě, stejně jako divadlo

Praha - S architektem a autorem letenské chobotnice Janem Kaplickým se předseda ČSSD Jiří Paroubek a jeho žena Petra Paroubková dohodli, že budou společně podporovat výstavbu nové budovy Národní knihovny. Uvažují i o zřízení sbírky. „Češi se byli schopni složit na stavbu Národního divadla, tak dnes bychom jako Češi mohli postavit něco, co po nás zůstane,“ uvedla Paroubková. K podpoře ji motivuje pocit, že vytváření staveb, které by se mohly stát kulturním dědictvím, v naší zemi v poslední době chybí.

Manželka předsedy sociálních demokratů zdůraznila, že její podpora nepatří jen Kaplického blobu, ale výstavbě knihovny jako takové, protože její současná podoba už „nevyhovuje potřebám národa a vzdělanosti“.

Ježek: Bez podpory inteligentních lidí knihovna nebude

Ředitel Národní knihovny Vlastmil Ježek slova i případnou sbírku Petry Paroubkové přivítal. „Byl to rozhovor s hezkou, inteligentní ženou,“ řekl po dnešním společném setkání, „a bez podpory inteligentních lidí nová knihovna nikdy stát nebude.“

Jsem vděčný panu Paroubkovi i Čunkovi, že vystoupili a řekli jasný názor, což se za poslední rok nestalo, dodal. Vstup politiků do debaty o knihovně projekt podle Ježkova názoru poškodit nemůže, spíše naopak. Paroubková ale zdůraznila, že její plány i setkání jsou apolitické. „Jsem občan, filolog, i když jsem manželka předsedy opoziční strany,“ uvedla.

Prorok proti zloduchovi

Ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek shání podporu Kaplického projektu u všech parlamentních stran. „Nechci být špatným prorokem, ale budete si muset počkat na nás,“ uvedl za sociální demokraty jejich předseda Jiří Paroubek. Peníze přislíbil v případě, že se ČSSD stane vládní stranou. Výstavbu chobotnice podle Paroubka nejvíce blokuje ředitel Národní galerie Milan Knížák, který jako „hlavní intrikán a zloduch“ blob na Letné rozmlouvá prezidentovi Václavu Klausovi a ten pak primátorovi Pavlu Bémovi.

Se záměrem, že by se stavba nové budovy mohla stát tématem politického boje před dalšími parlamentními volbami, souhlasí Ježek, autor vítězného návrhu Jan Kaplický i ministr kultury Václav Jehlička. Ježek nedávno oznámil, že se chystá na podzim kandidovat do Senátu za KDU-ČSL. Lidovecký předseda Jiří Čunek už opakovaně přislíbil, že se bude ze všech sil snažit najít ve státní pokladně chybějící prostředky na chobotnici.

Ježek: Vy tu stavbu prostě nechcete…

Ministr kultury Jehlička i premiér Mirek Topolánek tvrdí, že právě nedostatek finančních prostředků je překážkou realizace Kaplického projektu. V rozpočtu je na knihovnu vyčleněno 1,9 miliardy korun, výstavba by ale spolkla nejméně čtyři miliardy. Navíc se zřejmě budou náklady stále zvyšovat, čím více se stavba bude oddalovat. Čunek uvedl, že získání potřebných peněz není záležitostí jednoho roku, ale spíše dvou nebo tří.

Ježek se domnívá, že celý problém s výstavbou nové budovy k již nedostačujícím prostorám Klementina spočívá spíše v odmítavém přístupu ODS, než v nemožnosti sehnat dostatek financí. Počátkem května vyzval dopisem primátora Pavla Béma, aby Praha knihovně prodala pozemky na Letné, které před dvěma roky pro novou budovu přislíbila.

Bém ale podle svých slov čeká na „jasnou tečku“, která by rozhodla o regulérnosti či neregulérnosti celé soutěže. Navíc i pak nelze s výstavbou začít okamžitě, rozhodnout o případném pokračování v projektu musí ještě ministerstvo kultury.

Soutěží se nyní po několika měsících jednání týmu, složeného ze zástupců města, státu i odborníků, zabývá opět antimonopolní úřad. S rozhodnutím čeká na posudky z oblasti mezinárodního práva.