Zdravotníci budou možná moci pracovat až 16 hodin týdně přesčas

Praha - Zdravotníci budou možná moci pracovat přesčas až 16 hodin týdně, tedy až dvojnásobek proti současnému stavu. Počítá s tím senátní novela zákoníku práce, kterou dnes v prvním čtení schválili poslanci. Předloha vychází z dohody, kterou uzavřel ministr zdravotnictví Tomáš Julínek s odbory a zaměstnavateli.

Podle Julínka novela řeší současnou situaci ve zdravotnictví, kde se kvůli lékařským přesčasům obchází zákoník práce. Přesčasové hodiny lékařů a zdravotníků podle něj někde dosahovaly až tisícinásobku proti tomu, co dovoluje zákon.

Podobně jako jiné návrhy týkající se zdravotnictví, se i tento setkal s reakcí stínového ministra zdravotnictví Ratha. „Jde o normu, která umožňuje a legalizuje lékařům velké množství přesčasů každý týden, každý měsíc, každý rok,“ zdůraznil. Předlohy se zastal i ministr práce Petr Nečas. Zdůraznil, že na návrhu se shodla tripartita a souhlasí s ním konfederace odborových svazů i zaměstnavatelé. Pro návrh se jménem klubu KSČM vyslovil i jeho předseda Pavel Kováčik.

Předlohou se nyní budou zabývat sněmovní výbory.