Rath podal návrh na zastavení transformace nemocnic, Julínka obvinil z korupce

Praha - Poslanci na dnešní schůzi projednávali návrh opozice, který má zabránit privatizaci fakultních nemocnic. S návrhem přišel stínový ministr zdravotnictví David Rath. Chce prosadit změnu zákona o takzvané velké privatizaci z devadesátých let tak, aby nebylo možné tato zdravotnická převést do soukromých rukou. Rath při projednávání návrhu obvinil ministra zdravotnictví Tomáše Julínka z korupce.

Julínek totiž vyzval Ratha, spolumajitele zdravotnického zařízení, ať zveřejní svoje zisky z podnikání. Připadalo mu prý vhodné ukázat, že i když je Rath proti privatizaci a „má plnou pusu zcizování majetku z veřejného zdravotního pojištění“, sám ve zdravotnictví podniká. Rath na to reagoval slovy o korupci. „Vy jste normální korupčník. Dostáváte úplatky od farmaceutických firem,“ řekl Rath Julínkovi. Podle Ratha sdružení Reforma zdravotnictví, s nímž je spojen Julínek a jeho náměstek Pavel Hroboň, dostalo od farmaceutických firem miliony korun.

ODS pak Rath označil za totalitní stranu, která se snaží zastrašovat opozici. Julínek se k Rathovým slovům zatím nevyjádřil. Předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř se kvůli tomu obrátí na sněmovní mandátový a imunitní výbor, aby s Rathem zahájil disciplinární řízení.

Julínek opět zdůraznil, že vláda privatizaci fakultních nemocnic nechystá. Měly by se převést na akciové společnosti a z nich by se pak měly změnit na neziskové univerzitní. Podle Julínka je tento postup „naprosto transparentní a jasný“.

Problematické přílepky 

Rathův návrh je přílepek zákona, který se týká cestovních dokladů. Rath se totiž obává, že než by samostatný návrh prošel regulérním sněmovním a senátním kolečkem, už by k privatizaci fakultních nemocnic došlo. Ministr zdravotnictví totiž přikázal ředitelům fakultních nemocnic zpracovat privatizační projekty. Rath má podporu i některých koaličních poslanců - pro jeho návrh slíbili zvednout ruku například Věra Jakubková a Olga Zubová ze Strany zelených a lidovec Ludvík Hovorka.

Návrhy v podobě přílepků k jiným zákonům, se kterými vůbec nesouvisí, jsou problematické z právního hlediska. Ústavní soud například v minulosti zrušil legislativní přílepek novely zákona o bankách, která se projednávala s návrhem řešení nedostatku míst v domovech pro seniory - právě kvůli tomu, že spolu obsahově nesouvisely.  

Čunek se chystá vyzvat Julínka, aby transformaci zastavil 

„Nemělo by se na tom (transformaci) pracovat, dokud se nedohodneme a nedojde k jednoznačnému schválení,“ nechal se včera po jednání celostátního výboru KDU-ČSL slyšet předseda strany Jiří Čunek. Ten se zároveň chystá Julínka vyzvat, aby chystanou transformaci zastavil. Čunek má k tomu mandát od celostátního výboru. Mezi lidovci totiž panují obavy, že současná situace vede k znejisťování zdravotnické i akademické veřejnosti.

„Pokud by se naplnily obavy univerzitních nemocnic a vláda bez našich hlasů schválila transformaci na akciové společnosti, to by byla naprosto zásadní věc. Ale v tuto chvíli se tak samozřejmě neděje,“ řekl včera Čunek. Věří, že se s Julínkem nakonec dohodnou a radikální kroky nebudou potřeba.

Plány ministerstva zdravotnictví na změny ve fungování univerzitních nemocnic v minulých dnech ostře kritizovala řada vysokých škol v čele s pražskou Karlovou univerzitou. Obavy z horších podmínek pro lékařský výzkum, výuku mediků i pacienty vyjádřilo také vedení brněnské Masarykovy univerzity.