Drábová: Z pohledu našeho úřadu bylo vše v pořádku

Praha - Jaderná elektrárna Dukovany musela včera kvůli lidské chybě výrazně snížit výkon jednoho ze svých výrobních bloků. Státní úřad pro jadernou bezpečnost i vedení elektrárny ujišťují, že během nehody k žádnému úniku radiace nedošlo. Všechny bezpečnostní systémy podle nich zafungovaly tak, jak měly. Výpadek elektřiny ovšem rozpoutal debatu, co vše může způsobit „pouhé“ zmáčknutí tlačítka. Dukovany patří mezi první čtvrtinu nejbezpečnějších elektráren na světě.

Podle předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové projekty s takovými chybami počítají. „Výroba proudu je sice důležitá, ale u jaderných elektráren je bezpečnost na prvním místě, ať to stojí, co to stojí. Mnohonásobné bezpečnostní mechanismy zafungovaly. Z pohledu našeho úřadu tak bylo vše tak, jak má být,“ dodala Drábová. ČEZu ale vznikly škody v milionech korun.

„Každému, i tomu nejlepšími profesionálovi, se něco takového může stát. Důležité je, že systém je na takové situace připraven a zvládl to velice dobře,“ řekl ČT tiskový mluvčí JE Dukovany Petr Spilka. Pracovník, který nehodu způsobil, podle Spilky potrestán nebude. Za přiznanou nechtěnou chybu se od 90. let netrestá. Lépe se pak odhalí prapříčiny událostí, což je pro bezpečnost daleko cennější. Nyní by měla zasednout poruchová komise, která bude řešit, jak podobným situacím do budoucna zabránit.