Opravu železničního koridoru na Olomoucku brzdí zloději

Ostrava - Opravy železničního koridoru mezi Zábřehem a Červenkou brzdí zloději kovů. Ze stavby mizí především měděné kabely, propojky kolejí, a dokonce i troleje, které jsou pod napětím. Naposledy zmizel měděný kabel v polovině května ze staveniště u železniční zastávky v Moravičanech. Kvůli krádežím se opravy nejen zbytečně protahují, ale navíc také prodražují.

Zlodějům se zatím jen mezi Zábřehem a Červenou povedlo ukrást 1920 metrů kabelů. „Finanční ztráta jen za uřezané kabely byla asi 150 000 korun,“ vyčísluje škody náměstek stavební správy Oldřich Daňhel.

Stavební firmy jsou nuceny všechny výkopy vykopat a následně zasypat zeminou ještě ten samý den. Stavebním firmám se nejčastěji ztrácejí barevné kovy, hliník a měď, za které zloději dostanou nejvíc peněz. V poslední době jsou čím dál běžnější krádeže trolejí, které jsou pod vysokým napětím.

Kabely i další materiál z mědi nebo hliníku končí podle policistů ve sběrnách. Jen málokdy se však podaří zloděje odhalit. Naprostým unikátem v souvislosti s krádežemi podél tratí je podle železničářů Ostravsko. Kabely tady mizí prakticky denně.

Vydáno pod