Železničáři plánují na 24. červen hned dvě stávky

Praha - 24. června se zřejmě na jednu hodinu a 15 minut zastaví vlaky. Železničáři nejdříve mezi třináctou a čtrnáctou hodinou přeruší provoz osobních i nákladních vlaků, následovat pak bude další patnáctiminutová stávka. První hodinová stávka má vyjádřit nesouhlas železniřářů s plánovanou důchodovu reformou, která má mít negativní vliv na důchod strojvůdců.

Strojvůdci se tak připojí ke generální stávce, kterou organizuje Českomoravská konfederace odborových svazů. „Nechceme, aby naši kolegové odcházeli do důchodu později než v 63 letech,“ uvedl prezident Federace strojvůdců Petr Čechák. 

Dalších patnáct minut má poukázat na nedostatečné vyšetřování květnové srážky vlaků v Moravanech, při které jeden strojvedoucí zahynul. Federace strojvůdců kritizuje postup Drážního úřadu, který nehodu vyšetřoval.

Na zelenou tehdy přijela do stanice Moravany na Pardubicku lokomotiva
společnosti ČD Cargo a narazila do osobního vlaku. Strojvůdci tvrdí, že za nehodu může zabezpečovací zařízení, které zapne zelenou, i když na kolejích stojí vlak. Strojvůdci budou požadovat, aby ze své funkce ředitel Drážního úřadu odstoupil.