Soud v Plzni potrestal muže za znásilnění školáka šesti roky

Plzeň - Šestiletý trest dostal dnes u Krajského soudu v Plzni osmadvacetiletý muž ze Sokolova za znásilnění čtrnáctiletého školáka. Soud mu zároveň nařídil ústavní sexuologické léčení. Václav Ivanicz podle obžaloby chytil letos 30. ledna chlapce na staveništi v Sokolově, udeřil ho do tváře a znásilnil. Muž před soudem tvrdil, že chlapce pouze napadl, aby mu vzal mobil, znásilnění popřel. Soud mu však neuvěřil. Ivaniczovi hrozil až dvanáctiletý trest.

Chlapec se s obžalovaným potkal na stavbě, kde si s partou kamarádů hráli. Muž je pozval do úkrytu v podzemních garážích, který užívali jeho známí bezdomovci jako nocležnu. Skupinka školáků s ním šla, v úkrytu vydržela zhruba 20 minut. Pak šli chlapci domů pro svíčky, do podzemí se vrátili jen dva. Jednoho z nich Ivanicz znásilnil, když ho šel vyprovodit.

Podle soudu bylo chlapcovo svědectví klíčovým, popsal detailně, co se stalo, jeho výpověď je věrohodná. „Je schopen správně vnímat prožitky. Prožil události tak, jak o nich vypověděl. Sklony k vymýšlení u něj zjištěny nebyly. Prožil traumatizující a ponižující zážitek,“ uvedl předseda senátu Přemysl Špicar.

Násilník u soudu lhal

Naopak výpověď obžalovaného označil za účelovou a nevěrohodnou. Podle soudu si prý muž ve vazbě „spočítal“, že bude-li souzen za jiný trestný čin, bude pro něj trest příznivější. Proto přišel s verzí, že chtěl chlapce okrást o mobil.

Znalec z odvětví psychiatrie a psychiatrické sexuologie uvedl, že Ivanicz trpí disociální poruchou osobnosti se sexuální deviací a je orientován spíše homosexuálně. Jeho intelekt je snížený. V době, kdy školáka znásilnil, byl středně opilý. Rozpoznávací schopnosti u něj byly zachovány, ovládací byly sníženy.

Znalec doporučil nařídit ochrannou léčbu, pobyt muže na svobodě označil za nebezpečný. Upozornil na to, že prognóza je nepříznivá, nelze očekávat výchovný účinek trestu. Údajně je také nepravděpodobné, že bude Ivanicz při léčbě spolupracovat. Soud neshledal žádné polehčující okolnosti, naopak muži přitížilo, že byl v minulosti vícekrát soudně trestán, v současné době se dalším jeho činem zabývá Okresní soud v Sokolově. Státní zástupce i odsouzený si ponechali lhůtu na odvolání.