ČSSD požaduje odvolání Vesecké, premiér se za ní postavil

Praha - Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká by podle ČSSD měla odstoupit nebo by ji vláda měla odvolat. Zamítnutí žaloby nejvyšších představitelů české justice podle předsedy socialistů Jiřího Paroubka znamená, že špičky české justice ztratily soudnost a nejsou způsobilé obnovit důvěru justice a státního zastupitelství. Naopak premiér Mirek Topolánek nevidí důvod pro odvolání Vesecké, podle něj nepochybila. Dnešní verdikt podle jeho názoru není důkazem zmanipulování případu lidoveckého vicepremiéra Jiřího Čunka.

„Byl zjištěn pravdivý základ toho, co ona řekla. Řekla to nevhodně, nadsazeným způsobem, i nepřesně…, ale co se týče podstaty věci, tak ta shledána byla. To znamená, že byly zjištěny nedovolené intervence, zneužití delegace a odborná šikana.“ Těmito slovy soudce Vojtěch Cepl odůvodnil rozsudek, podle kterého se stínová ministryně spravedlnosti Marie Benešová justičním špičkám za svůj výrok o „justiční mafii“ omlouvat nemusí. Cepl uznal pouze žalobu náměstka vrchního státního zástupce Libora Grygárka - tomu se Benešová omluví dopisem a prohlášením pro ČTK.  

Sama Benešová komentovala své vítězství takto: „Měla bych mít radost, ale jsem docela zkoprnělá z toho, co u soudu zaznělo… Po tom, co jsme slyšeli, jsou žalobci na svých postech neudržitelní… na místě Vesecké bych asi odstoupila.“

V pořadu Události, komentáře poté Benešová uvedla, že se necítí jako vítěz. „Já spíš z toho nemám radost, protože si mylsím, že tento spor neměl vůbec nastat, protože přetřásat všechny tyto problémy u soudu nebylo dobré,“ dodala Benešová.

Státní zástupci Vesecká, Karel Černovský, Petr Coufal a Arif Salichov jsou nespokojeni a poukazují na neobjektivitu soudu: „Vyjadřujeme zásadní znepokojení nad zjevnou a zavádějící jednostranností, neobjektivitou a nevyvážeností prezentovaného odůvodnění rozsudku.“ Ve stejném duchu se vyjádřil i advokát žalující strany Petr Toman: „Z výroku soudu jsme zklamaní, žalobci se v každém případě budou proti rozsudku odvolávat. Závěr (soudu) považujeme za prohranou bitvu, ale rozhodně ne za prohranou válku.“

„Je to velká prohra vlády a triumfální vítězství Marie Benešové,“ komentoval Paroubek rozsudek s tím, že klíčovou odpovědnost v kauze má ministr Jiří Pospíšil, který již před několika měsíci měl Veseckou, krajského státního zástupce Coufala i okresního zástupce Salichova odvolat.

Paroubek v této souvislosti vyzval ministra spravedlnosti, aby podal návrh na odvolání Renaty Vesecké z funkce. Pokud tak neučiní, navrhne ČSSD premiérovi odvolání ministra Pospíšila. V případě, že premiér na návrh socialistů nepřistoupí, vyzve jej sociální demokracie k rezignaci.

Místopředseda ČSSD Milan Urban rozsudek pokládá za potvrzení toho, že státní zástupci „mafiánským“ či jiným způsobem zasahovali do Čunkova případu. Vláda by proto měla přemýšlet o odvolání Vesecké, důsledky musí nést i Pospíšil, řekl Urban novinářům.

„Po dvou letech vlády ODS je justice, alespoň špičky justice, v rozkladu a myslíme si, že za to musí nést odpovědnost nejen nejvyšší státní zástupkyně, ale i ministr, který tuto situaci podle našeho názoru nezvládl,“ řekl v pořadu Události, komentáře poslanec ČSSD Jeroným Tejc. „To, co se ukázalo české veřejnosti je opravdu tragedie, která zasahne důvěru justice bez ohledu na výsledek,“ dodal Tejc.

ODS nechce verdikt komentovat, Jacques a Kasal jsou pro odvolání

„Nebudu to komentovat,“ reagoval ministr zemědělství a místopředseda ODS Petr Gandalovič. Ministr vnitra a další místopředseda ODS Ivan Langer řekl, že rozhodnutí soudu zatím detailně nezná, nemůže ho proto hodnotit. Výzvy ČSSD k rezignacím však podle něj nelze brát vážně.

Poslanec Marek Benda ve studiu Událostí, komentářů řekl, že kroky ke zlepšení justice je třeba udělat, ale tento rozsudek by nepřeceňoval.

„Považuji za naprosto nebezpečný průlom, aby se civilní soud zabýval tím, jak rozhodovaly orgány činné v trestním řízení,“ řekl bývalý ministr spravedlnosti Pavel Němec. „Svědectví jsou neprokázaná a svědci nedůvěryhodní,“ dodal Němec.

Naopak předsedkyně poslaneckého klubu zelených Kateřina Jacques chce, aby nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká ve své funkci skončila. Ke změnám na státním zastupitelství vyzval vládu i místopředseda sněmovny Jan Kasal.

Výrok soudu je podle Jacquesjednoznačný a k odvolání Vesecké jsou vážné důvody. „Souhlasím s názorem, že dochází k rozkladu systému státních zástupců a je v té věci třeba urychleně jednat, a tu přímou odpovědnost nese nejvyšší státní zástupkyně,“ prohlásila. „V této chvíli by odvolání nejvyšší státní zástupkyně bylo adekvátní reakcí na vzniklou situaci. Rozsudek popsal nějaké nestandardní praktiky a mylsím, že není dobré nabourávat důvěru veřejnosti,“ dodala Jacques v pořadu Události, komentáře.

Také podle Kasala zdůvodnění rozsudku v kauze žaloby na Benešovou vykazuje řadu vážných prvků, na které vláda nějak musí reagovat. „V tuto chvíli to nechávám na vládě, na premiérovi, na ministrovi spravedlnosti v naději a s přesvědčením, že tu situaci vyřeší tak, aby se důvěra veřejnosti v tyto instituce obnovila,“ řekl.

„Je to špatný vzkaz pro českou společnost. Potvrzuje jen, co si myslí většina občanů o tom, co se odehrálo v kauze Čunek,“ komentoval verdikt soudu předseda KSČM Vojtěch Filip.