Uzavírky Vyšehradského tunelu a části ulice K Barrandovu možná o prázdninách nebudou

Praha - Na léto plánované opravy Vyšehradského tunelu a mostu v ulici K Barrandovu v Praze se možná neuskuteční. Bude záležet na tom, zda počítačové modely ukážou, že ulice v okolí dokážou pojmout větší provoz. Pokud se ukáže, že nikoli, rekonstrukce nebudou povoleny, nebo budou posunuty na jiný termín, uvedl radní Radovan Šteiner (ODS).

„Je to novinka letošního roku,“ uvedl radní. Celkově bude omezení, která by mohla mít zásadní vliv na dopravu, zhruba tři desítky. Podle Šteinera je to srovnatelné jako v minulých letech. Letos se vše podřídilo výstavbě vnitřního automobilového okruhu mezi Prahou 6 a 8. V okolí nebyla povolena žádná stavební činnost, která by ztížila provoz, zdůraznil.

Vyšehradský tunel a Rašínovo a Podolské nábřeží v jeho okolí by měly být uzavřeny od 16. července do 23. srpna kvůli opravě inženýrských sítí, silnice, tramvajové trati a kvůli stavbě stezky pro cyklisty. Na mostě ve frekventované ulici K Barrandovu, která je součástí spojnice brněnské a plzeňské dálnice, by měli dělníci pracovat od 1. července do 17. srpna. Zůstanou tam sice čtyři jízdní pruhy, jeden ale povede v protisměru.

Velké přetížení objízdných tras se očekává při opravě tramvajové trati v Seifertově ulici a na Olšanském náměstí. Začne už 10. června a potrvá do 8. července. Seifertova ulice mezi Přibyslavskou a Kubelíkovou bude uzavřena. Další problémy zřejmě budou v důsledku pokračování stavby vnitřního okruhu. Od 28. června do března 2009 budou ve směru z centra neprůjezdné ulice Milady Horákové a Patočkova, provoz povede v protisměru. Do centra se bude jezdit ulicemi Na Valech a Na Špejcharu.

Zácpy na objížďkách budou i kvůli výstavbě křižovatky v Liberecké ulici, kdy bude v červenci uzavřena polovina Kbelské ulice a zcela neprůjezdná bude Veselská ulice. Motoristé se budou s omezením potýkat až do června příštího roku.

Přes prázdninové měsíce budou dělníci tradičně opravovat Jižní spojku. Tentokrát to bude mezi sjezdem do Zahradního Města po lanový most, kde již nejezdí tolik vozidel jako v úseku po odbočku na brněnskou dálnici.

Šteiner uvedl, že většina letních uzavírek nezačne hned zkraje července, ale až ve druhé dekádě měsíce. Skončí vesměs před posledním srpnovým víkendem, kdy se očekává na silnicích nápor kvůli návratu Pražanů z dovolených. Ředitel Dopravního podniku hlavního města Prahy Martin Dvořák podotkl, že dostal pokyn zkrátit tramvajovou výluku kvůli výstavbě nové trati v Radlické ulici z Laurové ke stanici metra. Trať by měla být uvedena do provozu už 29. srpna, a nikoli až začátkem září, řekl Dvořák.

Město chce, aby stavební firmy pracovaly na opravách co možná nejrychleji. S hygieniky se jedná o prodloužení pracovní doby i o možnosti opravovat silnice v noci. Na magistrátu bude pravidelně zasedat pracovní skupina, která bude vliv omezení na dopravu hodnotit.

Do prázdninových měsíců se soustředí různé rekonstrukce ulic každý rok. V Praze je totiž slabší provoz.