Některá prasata týrání přežila, stejně však musí být utracena

Brzkov (Jihlavsko) - Stovka prasat, která přežila na zemědělské farmě v Brzkově na Jihlavsku, musí být kvůli špatnému zdravotnímu stavu neprodleně utracena. Dnes o tom rozhodl jihlavský magistrát na doporučení veterinářů. Po anonymním upozornění na nadměrný zápach objevili v úterý veterináři 237 zdechlin, dalších 115 zvířat mezi nimi živořilo. Případ vyšetřuje policie pro podezření z trestného činu týrání zvířat. Veterináři na Vysočině teď budou kontrolovat všechny menší prasečí chovy, aby se podobná situace už neopakovala.

„Vydali jsme rozhodnutí ve správním řízení a doručili jsme ho chovateli s tím, že docházelo k týrání zvířat a rozhodujeme o jejich utracení,“ řekl tajemník Lubomír Dohnal. Chov patří soukromému zemědělci Františku Jeklovi. O pomoc s porážkou může požádat středisko pro likvidaci nákaz Státní veterinární správy. Podle informací veterinářů by mohla být prasata v areálu vepřína poražena už v pátek.

Jeklovu verzi, že chov zdecimovaly choroby, dosavadní šetření zatím nepotvrdilo, ani nevyvrátilo. Pitva mrtvých kusů nákazu neprokázala, hlavní výsledky dalších rozborů tkání by měly být do konce týdne. Podle ředitele Krajské veterinární správy Jiřího Šulce o prasata v každém případě nebylo v poslední době dostatečně postaráno.

„Z fotodokumentace a z pitevního nálezu je patrno, že tam docházelo ke kanibalismu. Zvířata jsou silně vyhublá,“ konstatoval Šulc. Podle něj mohla prasata onemocnět a Jekl situaci nezvládal. Příznaky chorob se ale mohly v chovu začít projevovat jako následek nedostatečné výživy. Prasata podle prvních informací trpěla mimo jiné zápalem plic, střeva měla víceméně prázdná.

Případ vyšetřuje jihlavská policie pro podezření z trestného činu týrání zvířat. Jekl slíbil podat vysvětlení v pátek. Pokud mu bude trestný čin prokázán, hrozí mu až jeden rok odnětí svobody. Mezi možné tresty patří zákaz chovu zvířat a pokuta.

O postupný transport zdechlin do asanačního podniku se od středy postaral farmář. Neodklízení mrtvých zvířat zdůvodnil tím, že na jejich likvidaci neměl peníze, protože je zadlužený. Živá prasata také ve středu umístil do vyčištěné části vepřína, byla nakrmena a napojena. Podle veterinářů přesto jejich další chov nemá smysl.