Lékaři vyzvali Julínka ke stažení reforem a jednání

Praha - Předsedové okresních sdružení České lékařské komory (ČLK) vyzvali ministra zdravotnictví Tomáše Julínka, aby stáhl návrhy reforem zdravotnictví. Připojili se tak ke stejnému prohlášení představenstva, které před dvěma týdny reformu odmítlo a požádalo premiéra Mirka Topolánka i předsedy koaličních stran o jednání. Zástupci ČLK chtějí s Julínkem o reformách ještě dále jednat. Hrozí i svoláním mimořádného sjezdu, kde by případně Julínka vyzvali k odstoupení z funkce.

Na dnešní poradu předsedů, která je poradním orgánem prezidenta ČLK a představenstva, přišel nečekaně Julínek. Chtěl lékařům vyvrátit obavy, že chystá privatizaci zdravotních pojišťoven a univerzitních nemocnic.

Mezi ministrem a prezidentem ČLK Milanem Kubkem bylo cítit velké napětí. Kubek ministrovi vytkl, že s ČLK nejedná a nedává jí žádné návrhy zákonů k posouzení. „Mám pocit, že se prezident Kubek jako už na sjezdu bojí, aby ministr mohl promluvit před členy ČLK, aby se mohli dozvědět pravdu,“ řekl novinářům ministr. Podle Julínka se Kubek ujal role jediného interpreta ministrových záměrů, postojů a pozic, takže podle ministra dostávají lékaři zkreslené informace. „V podstatě já se nemůžu dostat k širší veřejnosti nebo vedení ČLK, proto jsem teď navrhl, aby se se mnou setkalo celé představenstvo, aby bylo více lidí a vědělo, že diskutuji,“ řekl ministr. Připomněl, že běžně hovoří s komorami zubařů a lékárníků. Jen s lékaři se to nedaří. Kubek má podle Julínka asi politické zadání možnou dohodu narušit.

Předsedové okresních sdružení ČLK vyzvali Julínka a všechny zdravotní pojišťovny, aby zohlednili fakt, že na účtech pojišťoven jsou uloženy úspory v řádech desítek miliard korun. To umožňuje zvýšit úhrady lékařům za léčení pacientů. Porada předsedů ještě ministra vyzvala, aby svolal schůzku s představenstvem, a to do 14 dnů, a aby do konce června ve spolupráci s ČLK uspořádal seminář o reformních zákonech.  „Budu se snažit o co nejdřívější termín, abychom se potkali a domluvili formát semináře, k tomu jsem byl vždy ochoten,“ přislíbil Julínek. „Doufám, že tentokrát dodrží slovo a neudělá to jako před půl rokem, kdy byl také na sjezdu ČLk, přislíbil jednání, a ta jednání se nikdy nekonala,“ reagoval na to Kubek.

Pokud ministr nesplní svůj slib a nezohlední připomínky ČLK k zákonům, doporučuje porada předsedů svolat mimořádný sjezd a případně vyzvat ministra odstoupení z funkce.