Podnikatel Vítek musí manželce platit výživné 80 tisíc korun

Praha - Rozhodnutím Obvodního soudu pro Prahu 6 musí podnikatel Radovan Vítek vyplatit své manželce Evě tři miliony korun za období od května 2005, kdy na něj Vítková podala žalobu, a každý měsíc dalších 80 tisíc korun jako výživné. Oba manželé sice ještě nejsou rozvedení, již několik let spolu ale nežijí. Radovan Vítek patří k nejbohatším Čechům. U soudu ale tvrdil, že je nemajetný a na výživné nemá peníze. Vítek se proti rozsudku pravděpodobně odvolá. Případ by tak pokračoval u Městského soudu v Praze.

Soudkyně Ladislava Mišková neuvěřila argumentům, že Vítek pracuje jako právní koncipient a bere přibližně 17 tisíc korun měsíčně. Podle Miškové disponuje majetkem v hodnotě 30 až 40 miliard korun, který je oficiálně veden na podnikatelovu matku Miladu Malou. Soudkyně to ale označila za čistě účelové opatření, kterým se Vítek chtěl vyhnout placení výživného.

Jedním z hlavních důkazů pro dnešní rozhodnutí byla také výpověď  Malé z předchozích jednání. Sice tvrdila, že konta a majetek jsou psána na ni a syn je pouze spravuje, zároveň ale řekla, že Vítek má k penězům neomezený přístup a může s nimi nakládat.

Vítkova manželka může být s rozsudkem spokojená, požadovala právě takovou částku, jakou jí dnes soud přiřkl. „Myslím, že rozhodnutí soudu je velmi spravedlivé, fundované a že nespočívá pouze na určitém formalismu, ale že se zde zapojuje také zdravý rozum,“ komentoval obhájce Vítkovy manželky Aleš Rozehnal. Obhájce Vítka se k rozsudku nevyjádřil.

Podle soudkyně se životní úroveň Evy Vítkové po rozchodu s manželem radikálně zhoršila. Zatímco předtím nepracovala, na dovolenou létala soukromým letadlem a trávila ji na jachtě, v současné době pracuje a bere maximálně 20 tisíc korun. Vítek přes tvrzení o nízké mzdě žije stále stejně.  

Podnikatel ovládá realitní skupinu Czech Property Invetments, která loni vydělala téměř čtyři miliardy korun a celkově se její aktiva pohybuje nad dvaceti miliardami. Spor ovšem zdaleka nekončí. Hlavní bitva nastane při rozvodovém řízení, ve kterém se bude dělit majetek za přibližně 30 miliard korun. Do té doby bude mít podle rozhodnutí soudu Vítková nárok na výživné od manžela.