Senát schválil novelu zákona o elektronických komunikacích

Praha - Bez širší rozpravy senát schválil novelu zákona o elektronických komunikacích, která je podle kritiků velkým zásahem do osobních svobod. Operátoři budou muset podle předlohy shromažďovat údaje o tom, kdo, kdy, odkud a kam telefonoval svým mobilním telefonem, evidovat by měli také údaje o neuskutečněných hovorech. Stejně by měla probíhat dokumentace elektronické komunikace. Data by měla být archivována půl roku. Nová pravidla uchovávání dat o telefonátech a e-mailech nyní posoudí prezident.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS) zdůraznil, že novela promítá do českého práva nároky jedné z evropských směrnic.

Během projednávání novely ve sněmovně se poslanci přeli mimo jiné o to, zda má mít přístup k údajům o telefonních hovorech jen policie nebo i zpravodajské služby. „Je tam formulace, že na to budou mít právo orgány, které jsou k tomu zmocněny zvláštním zákonem. To je podle mého soudu už odkaz do budoucna na to, aby to alespoň vnitřní služby dostaly,“ uvedl předseda bezpečnostního výboru sněmovny František Bublan (ČSSD). Sám v tom ale nevidí problém.

Podle Bublana je velkým nedostatkem novely, že veškeré náhrady, které jsou s uchováváním dat spojeny, bude i nadále platit stát. Podle něj nyní ministerstvo vnitra za uchovávání dat platí operátorům zhruba 300 milionů korun ročně. Další desítky milionů prý za stejnou službu platí Bezpečnostní informační služba (BIS).

Operátory znepokojují jak úvahy o tom, že by měly za uchovávání dat platit, tak zvyšování objemu těchto informací. Podle mluvčího Vodafonu Filipa Hrubého se náklady operátorů na tyto činnosti již nyní pohybují v řádu jednotek až desítek milionů korun ročně a v souvislosti s novelou se zvýší.