Spor o činžovní dům se odkládá, ministr Svoboda musí dodat více důkazů

Praha - Obvodní soud pro Prahu 6 dnes odročil spor o dědictví činžovního domu v pražských Dejvicích. Ministr Cyril Svoboda musí dodat více důkazů, že v době, kdy původní majitelka odkázala dům charitě, trpěla psychickými problémy. O budovu, která má podle odhadu hodnotu 50 milionů korun, se pře lidovecký ministr a charitativní organizace Domov svaté Rodiny. Další jednání proběhne 25. července.

Svoboda i organizace Domov svaté Rodiny shodně tvrdí, že majitelka budovy Marie Kaprálková v závěti určila jako dědice právě je. Dům byl součástí majetku, který Kaprálková získala s pomocí tehdejšího právníka Cyrila Svobody na počátku 90. let v restituci. V roce 1992 mu ho v závěti odkázala.

Krátce před smrtí v listopadu 2004 ale rozhodnutí změnila a největší část majetku odkázala Domovu svaté Rodiny, který se stará o lidi s mentálním a tělesným postižením a jiným charitativním organizacím. Na Svobodu za jeho pomoc v závěti pamatovala vkladní knížkou na milion korun.

Svoboda však předložil jinou závěť, podle níž Kaprálková slíbila dům jemu. O lukrativní nemovitost tak rozhoduje soud. „Nemůžete nahlédnout do zdravotní dokumentace, to může pouze soud. Bez některých důkazů se vůbec nedá zjistit, jaká byla vůle zůstavitelky, zda jednala svobodně, určitě a vážně,“ řekl Svoboda. Podle právního zástupce Domova svaté Rodiny Ondřeje Trnky paní Kaprálková věděla, co dělá.