Nový automobil s vodíkovým pohonem vyvinula Toyota

Tokio - Japonská společnost Toyota Motor vyvinula nový automobil s vodíkovým pohonem. Vozidlo na jednu nádrž ujede 830 kilometrů, tedy o 500 kilometrů více než jeho předchůdce. Automobil pohání palivové články, které využívají reakce vodíku s kyslíkem k výrobě elektrické energie a neprodukují žádné emise.

Maximální rychlost automobilu je 155 kilometrů za hodinu. Toyota začne ještě letos nový vůz v Japonsku pronajímat vládním agenturám a dalším potenciálním uživatelům. Automobilky obvykle nabízí auta s palivovými články formou pronájmu, protože přímá koupě by byla pro většinu zájemců příliš drahá.

Palivové články jsou všeobecně považovány za budoucí alternativu pro klasický automobilový pohon. Využívají totiž levnější palivo, jehož zásoby jsou na rozdíl od ropy nevyčerpatelné, a nevyžadují ústupky u jízdních vlastností automobilů. Rozmachu palivových článků však zatím brání vysoké náklady na vývoj a nedostatek čerpacích stanic.

Toyota a její domácí konkurent Honda se staly v prosinci 2002 prvními dvěma automobilkami, jejichž vozy s pohonem na palivové články vyjely na silnice. Firmy nyní závodí v přípravě vodíkových automobilů pro masové využití, píše agentura Reuters.

Poslední vodíkový model společnosti Honda na jedno natankování ujede 620 kilometrů. Jeho maximální rychlost je 160 kilometrů za hodinu. Honda plánuje začít tyto vozy v letošním roce pronajímat zájemcům v Japonsku a v příštím roce i ve Spojených státech.

Vydáno pod