Jiří X. Doležal drží hladovku na podporu radaru

Praha - Po hladovkách aktivistů Jana Tamáše a Jana Bednáře proti plánu Američanů vystavět v Česku část své protiraketové obrany drží půst od dnešního dopoledne novinář Jiří X. Doležal. Jeho důvod je ale přesně opačný. Hladovku drží kvůli populismu českých politiků, kteří odmítají americký radar. A je pro urychlení podpisu smlouvy o budování radaru mezi vládami Česka a Spojených států - hladovku plánuje držet do té doby, než se smlouva podepíše.

Přesný termín podpisu hlavní radarové smlouvy zatím není znám. Podle dřívějších informací by se tak mohlo stát během června nebo července.

„Bojím se raketového útoku z jihu a z jihovýchodu. Proto bych byl raději, aby Česká republika byla schovaná pod protiraketovým deštníkem. Moje hladovka je takový příspěvek k tomu, aby tady ten radar byl,“ odůvodnil svoje rozhodnutí Doležal. Poškození zdraví se prý nebojí. Údajně nebude jíst pouze pevnou stravu. Chce však podobně jako odpůrci radaru pít džusy nebo zeleninový vývar.

Tamáš a Bednář drželi hladovku 22 dní, skončili s ní v pondělí, ačkoliv nebyl splněn ani jeden z jejich požadavků. Aktivisté chtěli, aby Česko ukončilo jednání o radaru nebo, pokud bude v jednání pokračovat, aby Češi mohli o jeho umístění rozhodnout v referendu. Třetím požadavkem byla široká, všem otevřená televizní diskuse. Na 22. června vyzvali k celosvětové jednodenní hladovce.

Sám Tamáš vnímá iniciativu Doležala spíše jako recesi: „Plán umístit na naše území základnu systému hvězdných válek je ale nanejvýš vážná věc, takže bychom to neměli zlěhčovat,“ podotýká.

Česko s USA kvůli radaru vyjednávalo o dvou smlouvách. Hlavní dokument je hotový a čeká na podpis ministrů zahraničí obou zemí. Ve smlouvě o pobytu vojsk však zatím zůstávají některé nejasné body. 

Američané chtějí v Česku a Polsku postavit protiraketový štít sestávající z radaru a deseti antistřel. Záměr vybudovat radarovou základnu ve vojenském prostoru Brdy musí posvětit český parlament. Většina průzkumů ukazuje, že lidé americký radar v zemi spíš nechtějí. Spojené státy se bojí napadení ze zemí, jako je Írán či Severní Korea.