Několik olomouckých dárců už odmítlo odběr krve - kvůli reformě zdravotnictví

Olomouc - První tři dárci krve oznámili olomoucké fakultní nemocnici, že se k pravidelnému odběru nedostaví. Sdružení dárců krve se totiž na konci května obrátilo na všechny dárce, aby protestovali proti vládní reformě zdravotnictví tím, že od 9. do 30. června nebudou chodit na transfuzní stanice.

Olomoucká nemocnice má zatím dostatečné zásoby krve všech skupin. Problém je pouze u krevních destiček, které jsou použitelné pouze pět dnů a jsou potřebné při akutním krvácení. Krev naopak vydrží skladování až 42 dní. „Pouze pokud by se při větší havárii razantně snížily zásoby, museli bychom požádat o solidární výpomoc ostatní centra v republice,“ řekla primářka transfuzního oddělení nemocnice Dana Galuszková.

Sdružení dárců krve, které vzniklo před sedmi lety v obci Hlavice na Liberecku, dokonce vyzvalo, aby v nezbytných případech dárci požadovali za odběr 10.000 korun. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt v této souvislosti prohlásil, že zatahování dárců krve do reformy zdravotnictví je sprosťárna. Podobně reagoval prezident Českého červeného kříže Marek Jukl: „Dosud se u nás nic podobného nestalo. Je to nesmyslné hazardování se zdravím lidí. Na druhou stranu protest několika dárců nikoho neohrozí,“ řekl dnes Jukl. Podle něj řada dárců začíná za svůj čin očekávat něco jiného než jen morální uznání, především hmotné výhody. „Uvažovalo se dokonce o tom, že dárcům budou prominuty regulační poplatky, to by ale narušilo dosavadní princip dobrovolného bezplatného dárcovství,“ dodal.

Zmocněnec sdružení dárců Jaroslav Kotrman uvedl, že výzva je krajním řešením situace ve zdravotnictví a upozornil, že není zaměřena proti pacientům. „Protestem chceme chránit některé lidi před reformou zdravotnictví. V době třítýdenního moratoria na dárcovství krve a krevní plazmy by transfuzní stanice měly mít dostatečné zásoby,“ uvedl Kotrman.

Olomoucká fakultní nemocnice přitom už delší dobu registruje úbytek dárců. Jejich počet klesl za poslední roky na polovinu, a v březnu proto spustila emotivní kampaň, která by nové dárce do transfuzní stanice přivedla. Ročně registruje asi 900 prvodárců místo dřívějších 2000.

Fakultní nemocnice Olomouc, která je jediným traumatologickým centrem v kraji, ročně spotřebuje 6000 litrů krve. Dalších 6000 litrů odešle po odběru do ostatních nemocnic v regionu. V současné době má v databázi 8000 dárců.