Počet dopravních nehod i obětí od začátku roku meziročně klesl

Praha - Během prvních pěti měsíců letošního roku zemřelo na českých silnicích 346 lidí, tedy o 34 lidí méně než ve stejném období v loňském roce. Policisté od ledna šetří 65 222 nehod, což je o 5 709 méně než v roce 2007. Oproti stejnému období minulého roku klesl o 278 i počet zraněných. Do konce května se letos při nehodách zranilo 10 457 lidí. Vyplývá to z oficiálních policejních statistik.

Letos evidovali policisté v období od ledna do května nejnižší počet těžce zraněných za uplynulých 19 let. Počet úmrtí je ve stejném období druhý nejnižší od roku 1990. Ačkoliv si v květnu nehody vyžádaly 82 obětí, tedy o 9 více než v pátém měsíci 2007, lze podle policie vývoj následků nehod v letošním roce hodnotit pozitivně. Nejnižší počet obětí zaznamenali policisté v prvních pěti měsících roku 2006, kdy zemřelo o dva lidi méně než letos.

Nejnebezpečnější byly od začátku roku silnice v Jihomoravském kraji, kde při haváriích přišlo o život 64 lidí. Nejvyšší počet nehod zaznamenala pražská policie, která jich šetřila 12.628. Naopak nejméně mrtvých evidují v západních Čechách, kde nehody nepřežilo 34 lidí. V Jihočeském kraji šetřili policisté nejméně nehod, řidiči jich oznámili 4 234.

Květen byl podle statistik zatím nejtragičtější letošní měsíc, v sobotu 10. a úterý 20. května zemřelo na silnicích shodně osm lidí. Tragická byla také první červnová neděle, kdy si nehody vyžádaly rovněž osm obětí. Policie proto na víkend připravila více než dvě desítky dopravněbezpečnostních akcí. Zaměří se při nich na nejzávažnější přestupky řidičů a kontrolovat bude také, zda neusedli za volant pod vlivem alkoholu.