V pondělí Česko vyšle vojáky do nové afghánské mise

Praha - V pondělí brzy ráno má z pražského kbelského letiště do Afghánistánu odletět prvních 20 příslušníků kontingentu, který bude v provincii Uruzgán střežit nizozemskou armádní základnu. Ministerstvo obrany o tom informovalo na svých webových stránkách. Nyní má republika vojáky také v afghánské provinci Lógar, kde funguje český provinční rekonstrukční tým (PRT), a také v Hílmandu, kde operují speciální síly vojenské policie.

České uskupení v Uruzgánu by měli tvořit zejména vojáci z liberecké 31. brigády radiační, chemické a biologické ochrany. Celkem bude mít kontingent 63 vojáků. Podle nedávného vyjádření velitele kontingentu Miroslava Brázdy patří Uruzgán společně s Kandahárem a Hílmandem mezi tři afghánské provincie s největš hrozbou povstaleckých útoků. Mise bude stát 110 milionů korun.

Liberečtí vojáci se na působení v Afghánistánu připravovali již delší čas. Důraz kladli mimo jiné na zdravotnickou průpravu. V každé četě kontingentu jsou podle dřívějších informací tři zdravotníci se speciálním vybavením, mimo jiné pro ošetření těžších zranění.

V Afghánistánu letos zemřeli dva čeští vojáci po sebevražedném útoku v Hílmandu a po výbuchu nástražné nálože v oblasti Lógar. „V Lógaru sice přišel bohužel o život jeden příslušník českého provinčního rekonstrukčního týmu, ale rychlá pomoc vojáků pomohla ostatním zraněným,“ potvrdil již dříve Brázda význam důkladné zdravotnické přípravy.

Čeští vojáci obsadí kromě misí v terénu strážní věže zdejší nizozemské základny a budou provádět kontroly oso směřujících do základny. Ta je součástí provinčního rekonstrukčního týmu.

Armáda letos své operace v Afghánistánu posílila. V Lógaru působí rekonstrukční tým s asi 200 vojáky a deseti civilními experty. Češi také pracují v asi stočlenné polní nemocnici v Kábulu. Připravuje se také vyslání elitní prostějovské bojové jednotky.

V zemi by v budoucnu měly působit také české vrtulníky. Hospodářské noviny nedávno uvedly, že armádní piloti odcházejí z vojska právě kvůli obavě z mise v Afghánistánu. Zástupci přerovské vrtulníkové základny ale toto odůvodnění popřeli. Podle mluvčího základny Milana Kouřila jsou jejich důvody zcela běžné a souvisejí s přirozenou obměnou v armádě.

Vydáno pod