Krajský soud řešil rozsáhlý případ pašování kokainu

Ústí nad Labem - U Krajského soudu v Ústí nad Labem dnes padly tresty v nejrozsáhlejším případu pašování drog v Česku. Obviněno bylo celkem patnáct lidí, kteří ze Střední a Jižní Ameriky pašovali kokain v žaludku. Organizátor, který byl odsouzen k nejvyššímu čtrnáctiletému trestu, z Česka uprchl. Kokainový gang rozprášili detektivové z Národní protidrogové centrály v červenci loňského roku. Při akci pozatýkali 21 drogových kurýrů ze severních Čech.

Českým kurýrům slíbil organizátor gangu Nigerijec Tutu Kapanga 80.000 až 100.000 korun za každou úspěšnou cestu. V ampulích prý spolykali až kilogram drogy najednou.

Kokain pašují za zámoří především nezaměstnaní Češi. Téměř jedinou oblastí, odkud droga pochází, jsou střední Andy jihoamerických států Kolumbie, Peru a Bolívie. V posledních letech v Česku přibývá bohatších lidí, kteří této droze začínají dávat přednost. Její cena je však podstatně vyšší - údajně se pohybuje mezi 2000 a 2500 korunami za gram, což je zhruba čtyřikrát více, než kolik stojí pervitin.