Volně prodejné léky podraží

Praha - Farmaceutické firmy zvyšují ceny volně prodejných léků, jako například prášky proti bolesti, teplotě a taky některé vitamíny. Trh v Česku se řídí podle nových pravidel, kdy si ceny určují sami výrobci. Státní ústav pro kontrolu léčiv ale uklidňuje, že ceny se nebudou drasticky šplhat nahoru kvůli konkurenci. Zdražení se má projevit během tří měsíců.

Nejprodávanější léky chtějí farmaceutické firmy zdražit nejvíc. „Například glycerinové čípky šly až o sto procent nahoru, u analgetik je to tak zhruba od dvaceti do čtyřiceti procent,“ vypočítává lékárnice Petra Řeháčková. Pacienti to ale zatím poznali jen někde, protože řada lékáren má zásoby a prodává ještě za staré ceny. Že by se pacienti předzásobovali, lékárníci nezaznamenali.

Farmaceutické firmy si nyní ceny určují samy. Stát ale i dál reguluje obchodní přirážku distributorů i lékáren a bude sledovat, jak draze firmy prodávají. „Podobná pravidla uplatňuje většina zemí EU a je to jenom otázka míry uvolnění administrativní zátěže,“ sdělil ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv Martin Beneš.

Zentiva hájí zdražování nákladnou výrobou. „Ke změně Zentiva přistoupila po několika letech, kdy ze zákona nebylo možné prodejní cenu měnit, přestože výrobní náklady rostly,“ prohlásila mluvčí firmy Věra Kudrnová.

Lékárníci radí, aby se lidé o své léky víc zajímali, a ptali se, zda není levnější varianta výrobku, který podražil. Lékárník může doporučit stejně účinný, ale levnější lék. Změny čekají i na ty, kteří do lékáren míří s receptem. Státní ústav pro kontrolu léčiv příští úterý zveřejní změny v doplatcích.