Greenpeace chtějí z Brd provozovat vlastní rádio

Míšov (Plzeňsko) - Aktivisté Greenpeace, kteří na protest proti plánované stavbě amerického radaru obsadili kótu 718 ve vojenském prostoru Brdy, chtějí zprovoznit vlastní rádiové vysílání Rádio Svobodné Brdy. Jeho prostřednictvím chtějí informovat o dění z tábora. Dnes také oslavují vyhlášení takzvaného nezávislého státu Peaceland, jehož prostor si na kótě před časem vykolíkovali. Vojenská policie zpřísnila v prostoru hlídky.

Součástí oslav je i koncert, návštěvníků ale přišlo málo. Včetně aktivistů a hudebníků se na místě nacházely zhruba tři desítky lidí. „Dnes nastoupila nová směna policistů, kteří tu nikdy nebyli. Tváří se razantně. Velitel nás vyzval k opuštění a upozornil, že je oprávněn použít donucovací prostředky,“ uvedl výkonný ředitel Greenpeace Jiří Tutter.

Peaceland vyhlásili aktivisté v pondělí, do čtvrtka údajně nikdo z vojenské policie na nově vykolíkované území „státu“ kolem kóty nepřišel. Mluvčí vojenské policie Jan Čermák, který se dnes ve vojenském prostoru pohyboval, uvedl, že nemá informace o případném silovém řešení situace na kótě.

Zvýšený pohyb osob v okolí kóty prý dnes hlídky zaznamenaly, hlavně ale v souvislosti s nově otevřenou cyklostezkou v okolí Padrťských rybníků. „Osob, které se pokoušejí proniknout přímo na kótu s cílem podpořit Greenpeace, je málo,“ dodal Čermák.