Na silnicích během víkendu zemřelo sedm lidí

Praha - Podle předběžných policejních statistik během víkendu zahynulo na vozovkách sedm lidí při 643 dopravních nehodách. Z toho pět obětí si vyžádaly dopravní nehody první víkendový den. Policie na víkend naplánovala několik velkých dopravněbezpečnostních akcí. Reagovala tak na tragickou bilanci, kdy od začátku června na silnicích zemřelo již dvacet sedm lidí. V Česku je jedna z nejvyšších nehodovostí v Evropě, umírá tu zhruba dvakrát více lidí než například v Nizozemsku, Švédsku a ve Švýcarsku.

Mezi víkendové oběti patří například pětadvacetiletý muž a osmnáctiletá dívka, kteří nepřežili havárii osobního automobilu na silnici mezi částmi obce Lešná Jasenice a Perná nedaleko Valašského Meziříčí na Vsetínsku. Mladík podlehl zraněním na místě, dívka zemřela po převozu do nemocnice. Dvacetiletá řidička, která utrpěla pouze lehčí zranění, nevlastnila řidičský průkaz.

Další nehoda s tragickými následky se stala v Syrovicích na Brněnsku. Na návsi před hospodou se srazila dvě osobní auta. Řidičům se nic nestalo, ale zemřela pětasedmdesátiletá manželka jednoho z nich.

V neděli ráno se stala vážná dopravní nehoda ve Valašské Polance, kde podnapilý řidič nezvládl mírnou zatáčku a narazil do zděného plotu. Po nárazu se vozidlo odrazilo zpět na vozovku, kterou zablokovalo. Uvnitř vozu byl zaklíněn zraněný řidič, kterého museli hasiči vyprostit speciálním hydraulickým zařízením.

V sobotu se podle předběžných statistik stalo 357 nehod, nejvíc z nich zavinil nesprávný způsob jízdy, za 41 karambolů mohl alkohol. V neděli došlo k 286 haváriím, při kterých zahynuli dva lidé a 71 se zranilo. V prvních pěti měsících letošního roku zemřelo na českých silnicích 346 lidí, tedy o 34 méně než ve stejném období minulého roku. Počet nehod se snížil o 5709. Policisté jich od ledna do května 2008 šetřili přes 65 tisíc.