Ministerstvo plánuje zřídit 44 nových stanovišť záchranky

Praha - Ministerstvo zdravotnictví by v Česku do dvou let chtělo zřídit 44 nových stanovišť zdravotnické záchranné služby. Měla by podle deníku MF Dnes pokrýt Českou republiku rovnoměrněji, sanitky by tak měly k lidem dorazit rychleji. Změnit se má i doba dojezdu. Teď je stanovena na 15 minut, od příštího roku by se měla v hustě osídlených oblastech zkrátit na pět minut. Vznik nových stanic zaplatí stát, celkové investice by podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Tomáše Cikrta měly dosáhnout 250 milionů korun.

Nejvíce stanic přibude podél celého pomezí Moravy a Čech, dále ve středních, jižních Čechách a v Krkonoších. Změnit se má podle listu i doba dojezdu. Teď je stanovena na 15 minut, ale od příštího roku se zkrátí v hustě osídlených oblastech na pět, píše list. „Tam, kde žije méně lidí, bude doba dojezdu do 20 minut,“ řekla deníku náměstkyně ministra zdravotnictví Markéta Hellerová. Nový limit se bude podle návrhu zákona muset dodržovat i v nejvzdálenějších obcích; v malých obcích bylo totiž někdy nemožné splnit původní limit 15 minut.

Seznam míst je už hotový, teď ho připomínkují kraje. Jedno stanoviště bude podle stát asi pět milionů korun, celková investice se vyšplhá zhruba na 250 milionů korun.

Změnit se má také to, jak bude záchranka placena. „Ten poměr je nyní takový, že asi 70 procent dává kraj a zbylých 30 dělají platby pojišťoven, respektive příspěvky státu. A to by se mělo obrátit: zdravotní pojišťovny by měly hradit provoz ze 70 procent a těch 30 by zajišťovaly kraje,“ řekla Hellerová. Snahou je propojit více kraje mezi sebou. Ušetřené peníze by se mohly využít například na rozvoj záchranek nebo na investice do nových vozů.