Česko vyslalo vojáky do nové mise v Afghánistánu

Praha - Z pražského kbelského letiště odletělo prvních 20 příslušníků kontingentu, který bude v afghánské provincii Uruzgán půl roku střežit nizozemskou armádní základnu. Do Afghánistánu se s nimi vrací i jednoroční afghánský chlapec a šestileté děvče, kteří se v Česku podrobili operaci srdce v rámci humanitárního programu Medevac.

Bezpečnostní situace v Uruzgánu je podle velitele kontingentu Miroslava Brázdy klidná. „Život tam probíhá normálně tak, jak je běžné všude v Afghánistánu,“ řekl novinářům. Podle jeho dřívějších vyjádření ale Uruzgán patří spolu s Kandahárem a Hílmandem k oblastem s největší hrozbou útoků povstalců. Situace se proto může i vyhrotit.

České uskupení v Uruzgánu tvoří zejména vojáci z liberecké 31. brigády radiační, chemické a biologické ochrany. Celkem bude mít kontingent 63 vojáků. Hlavní úkol mise, která bude stát 110 milionů korun, představuje hlídání základny.

V Afghánistánu letos zemřeli již dva čeští vojáci po sebevražedném útoku v Hílmandu a po výbuchu nástražné nálože v oblasti Lógar, kde funguje český provinční rekonstrukční tým. V Hílmandu operují speciální síly vojenské policie. Kromě toho Češi pracují i v asi stočlenné polní nemocnici v Kábulu.

Čeští lékaři pomáhají

Díky aktivitě českých vojenských lékařů přijeli do Česka šestiletá Brešna a roční Muhammadi. V Česku podstoupili operaci, kterou v Afghánistánu nebylo možné vykonat. „Pro nás je to opravdu veliké štěstí. U nás takové operace nebyly možné,“ řekl novinářům otec jednoročního chlapce.