Výstavba rychlostní silnice z Hulína do Fryštáku by měla začít v říjnu

Zlín - Stavba rychlostní silnice R49 z Hulína do Fryštáku by měla začít letos v říjnu. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) už vyhlásilo na dodavatele stavby výběrové řízení. Zprůjezdnění úseku je předběžně plánováno na konec roku 2011, uvedl Antonín Skřivánek z Ředitelství silnic a dálnic. Silnice R49 v budoucnu přispěje k dopravnímu napojení připravované strategické průmyslové zóny v Holešově na dálniční síť.

Na novém úseku se počítá se stavbou 15 mostů, deseti nadjezdů a osmi protihlukových stěn. U Hulína by se silnice měla napojit na nový úsek dálnice D1.

Výběrové řízení na dodavatele stavby chce podle Skřivánka Ředitelství silnic a dálnic uzavřít do 25. září. Pokud se proti němu neobjeví námitky, plánuje ŘSD zahájení stavebních prací na říjen. Stavba sedmnáctikilometrového úseku by měla trvat 46 měsíců, definitivně dokončena by měla být v roce 2012. Náklady na stavbu úseku rychlostní komunikace dosáhnou pěti miliard korun.

Rychlostní silnice R49 v budoucnu vytvoří druhé propojení dálničního typu mezi Českem a Slovenskem. Celá silnice by měla měřit přibližně 60 kilometrů a její stavba je rozdělena do několika etap.

Ve Zlínském kraji dosud silnice dálničního typu téměř chybějí. Motoristům zatím slouží jen asi tříkilometrový úsek silnice R55, který tvoří severovýchodní obchvat Otrokovic na Zlínsku. Na několika místech kraje ale pokračují práce na prodloužení dálnice D1. V dubnu společnost Skanska zahájila stavební práce na jedenáctikilometrovém úseku z Kroměříže do Říkovic na Přerovsku, letos by se měl také začít stavět další úsek rychlostní silnice R55 z Otrokovic do Hulína.