Řidič v Jablonci měl téměř čtyři promile alkoholu

Jablonec nad Nisou - Jablonečtí policisté chytili řidiče, který mel v krvi 3, 81 promile alkoholu. Motorista může jít až na jeden rok do vězení, i když nezavinil žádnou nehodu. Strážníci ho zadrželi uprostřed křižovatky, kam dojel. Dále už v jízdě ale nechtěl pokračovat a auto se snažil z vozovky sám vytlačit. Řekla to dnes mluvčí městského úřadu v Jablonci Jana Fričová.

„Muž jevil značné známky požití alkoholu, proto strážníci přivolali policisty,“ dodala mluvčí policie Ludmila Knopová. Opilý řidič nic netajil, přiznal, že byl v restauraci U Mlejna a vypil nejméně osm piv. Množství naměřeného alkoholu však odpovídá zhruba 15 rychle po sobě vypitým pivům.

Podle Knopové byl případ mimořádný. Opilý řidič na sebe obyčejně upozorní až chybami a dopravní nehodou. Letos odebrala jablonecká policie kvůli nehodám zaviněným požitím alkoholu 47 řidičských oprávnění. „Nejvíce případů bylo v lednu, 14,“ upřesnila.

Podle statistiky jezdili v prvním čtvrtletí řidiči v Libereckém kraji bezpečněji než loni. Počet nehod klesl sice jen o několik desítek, na silnicích ale výrazně ubylo mrtvých. V prvním letošním čtvrtletí zahynuli při haváriích tři lidé, za stejné období loňského roku jich přišlo o život sedm. Méně bylo i nehod, při nichž byli řidiči pod vlivem alkoholu. Nejvíce jich ubylo na Semilsku, namísto loňských 21 jich bylo 12. Na Liberecku klesl počet nehod s alkoholem z 35 na 28 a na Jablonecku z 29 na 24. Za první tři měsíce roku se stalo v Libereckém kraji 1775 nehod. Loni jich policisté napočítali 1810.