Vláda v kauze Vesecké počká na pravomocný rozsudek

Praha - S případnou diskusí o odvolání nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké počká vláda do chvíle, až bude rozsudek pražského krajského soudu v kauze „justiční mafie“ pravomocný. Část kabinetu přitom kauzu občanskoprávního charakteru odmítá řešit vůbec.

„V žádném případě nebudeme vstupovat do občanskoprávního sporu. Část vlády se domnívá, že nikdy, část, že bychom po ukončení ji měli minimálně reflektovat tím, že se o ni budeme bavit,“ řekl premiér Mirek Topolánek. O odvolání Vesecké a poměrech na jejím úřadu chtěli jednat zelení potom, co byl rozsudek ve čtvrtek vynesen. Topolánek se za nejvyšší žalobkyni ihned postavil. Na dnešním zasedání podle Topolánka žádný z ministrů odvolání nejvyšší žalobkyně nepožadoval.

Celou kauzu odstartovala stínová ministryně spravedlnosti ČSSD a bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová. Veseckou a několik dalších justičních funkcionářů nazvala justiční mafií. Soudce Vojtěch Cepl minulý týden rozhodl, že se Benešová nemusí Vesecké ani dalším vysokým justičním funkcionářům za tyto výroky omlouvat. V odůvodnění konstatoval, že justiční představitelé neoprávněně zasahovali do vyšetřování Čunkovy a dalších trestních kauz.

Opozice kvůli rozsudku požaduje odchod Vesecké a vymohla si na pátek mimořádné sněmovní jednání o stavu justice.

Vesecká nehodlá kvůli prohranému sporu odstupovat. Tvrdí, že prvoinstanční verdikt je politicky motivovaným pokusem vrátit Čunkovu kauzu zpátky do hry. Zdůvodnění rozsudku podle ní obsahuje vážné chyby a bylo účelové. Podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila není pro její odvolání zatím žádný důvod.  

Předseda zelených a vicepremiér Martin Bursík v neděli uvedl, že se přiklání k tomu, že by Vesecká měla z funkce odejít. Zelení v souvisloti s kauzou požadují, aby ministr spravedlnosti předložil co nejdříve zprávu o stavu justice. „Není to ve stavu, kdybychom mohli jako vláda sedět půl roku jako kvočna na vejcích a čekat, co se stane,“ dodal Bursík. Podle ministra školství Ondřeje Lišky je potřeba, aby z kauzy byla vyvozena odpovědnost minimálně na místě Vesecké.

Opoziční ČSSD trvá na odvolání Vesecké a místopředsedy Nejvyššího soudu Pavla Kučery. „Není možné čekat na pravomocný rozsudek, protože to, co ulpělo na paní nejvyšší státní zástupkyni (Vesecké) a místopředsedovi Nejvyššího soudu (Kučerovi), to už jsou věci, které z nich nesmyje žádné mýdlo, žádná solvina, žádný nový rozsudek, prostě to už tam je,“ uvedl v nedělní televizní diskusi předseda ČSSD Jiří Paroubek. Vážnost funkce nejvyššího státního zástupce by podle něj do budoucna měla být posílena tím, že o jejím obsazení nebude rozhodovat vláda, ale sněmovna.