Karlovarsko čekají v létě železniční výluky

Karlovy Vary - Cestování vlakem v Karlovarském kraji bude celou turistickou sezónu komplikované. Cestující se musí postupně na většině tratí v regionu smířit s výlukami. V orientaci by jim měl pomoci takzvaný výlukový řád. Na trase z Chebu do Plzně se navíc kvůli rekonstrukci mezinárodního koridoru budou uzavírky opakovat ještě osm let.

Některé tratě jsou zavřené kvůli opravám mostů, jinde je omezen provoz kvůli rekonstrukci nádraží. Největší změny čekají trať z Chebu do Plzně. Přestupovat z vlaku do autobusu nebo naopak musí už teď cestující na řadě míst v kraji. „Od 12. června bude výluka v úsecích mezi Chebem a Mariánskými Lázněmi, od 17. začíná nová nepřetržitá výluka v úseku Kozolupy - Planá u Mariánských Lázní,“ upřesňuje data a místa nejbližších uzavírek Vladimír Omelka ředitel krajského centra osobní dopravy ČD.

Až do konce roku bude na rekonstruované trati zaveden speciální jízdní řád, který se liší od celorepublikové změny jízdních řádů platného od 15. června. Téměř všechny vlaky budou vyjíždět o několik minut dříve než dosud. Pro cestující bude tedy nejlepší informovat se přímo v železničních stanicích.

Trať z Chebu do Plzně je takzvaným třetím národním koridorem a důležitým dopravním spojením se západní Evropou. Stavební firmy tu musí přeložit koleje a zpevnit mosty, ale také upravit některá nástupiště. Po dokončení nabídne trať lepší cestovní podmínky. „Po této trati budou moci klasické soupravy jezdit rychlostí 120 kilometrů v hodině a výkyvné skříně až 150 kilometrů, ta trať bude daleko bezpečnější,“ předkládá důvody a výhody rekonstrukce mluvčí Správy železniční dopravní cesty Anna Kodysová.

Rekonstrukce třetího železničního koridoru skončí v roce 2016. Cesta vlakem z Chebu do Prahy se pak zkrátí až o dvě hodiny.