Zasedání vlády (9. června)

Praha - Vláda na svém pravidelném zasedání projednávala mimo jiné spor nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké se stínovou ministryní spravedlnosti Marií Benešovou, odstranění ekologických škod a výstavbu rychlostní silnice spojující Brno s Vídní. Proti původnímu záměru kabinet neprojednal změny v dotacích na panelové domy.

Vláda se rozhodla, že počká s případnou diskusí o odvolání nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké do chvíle, kdy se stane pravomocným rozsudek pražského krajského soudu. Soudce Cepl zamítl žalobu Vesecké a dalších špiček justice za výrok Marie Benešové o „justiční mafii“. Z rozsudku vyplývá, že tyto špičky ovlivňovaly Čunkovu kauzu. Po odvolání Vesecké volá například opozice, ale i někteří koaliční poslanci. Část kabinetu kauzu občanskoprávního charakteru odmítá řešit vůbec.

Návrh ministerstva financí na odstranění starých ekologických škod vypsáním jedné velké státní zakázky vláda schválila. Hodnota neodstraněných ekologických závazků státu, které vznikly před rokem 1992, činí přibližně 115 miliard korun. Cílem návrhu je získat pro stát co nejnižší cenu.

Kabinet dále rozhodl dlouholetý spor ministerstva dopravy, Jihomoravského kraje a ekologů. Rychlostní silnice spojující Brno s Vídní povede přes Mikulov. Strana zelených zároveň prosadila využití dálnice D2 z Brna do Břeclavi a výstavbu přípojky na hranice s Rakouskem.

Pro případy složitých konfliktů mezi rodiči po rozvodu bude v budoucnu k dispozici seznam takzvaných vhodných prostředí pro ohrožené děti. Umístění dítěte mimo rodinu by tak mělo být využíváno jen jako krajní řešení v případě bezprostředního ohrožení dítěte. Podnět Rady vlády pro lidská práva o porozvodovém uspořádání péče o děti dnes v modifikovaném usnesení schválila vláda.  

Proti původnímu programu vláda nejednala o změnách v dotacích na panelové domy ze Státního fondu rozvoje bydlení, které měly změnit podmínky pro poskytování podpory na opravy a modernizace panelových domů z programu Panel.

Schváleno bylo usnesení, které se týká systémových opatření v oblasti vězeňství. Vězeňská služba potřebuje podle zprávy ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila více lidí a peněz. Mezi vězni údajně přibývá nebezpečných zločinců odsouzených k dlouholetým trestům a do vězeňských cel také začal prorůstat organizovaný zločin. Z usnesení kabinetu však zatím bylo vyřazeno závazné rozhodnutí o výši financování ze státního rozpočtu.

Návrh ministerstva financí snížit odvody na sociálním pojištění o jeden procentní bod a zachovat patnáctiprocentní daň z příjmu fyzických osob vláda odložila o 14 dnů. Pokud by návrhy několika zákonů vláda i parlament schválily, měly by lidem od příštího roku stoupnout čisté příjmy o stovky korun měsíčně.

U některých informací kabinet schválil zrušení stupně utajení. Ministerstvo vnitra tak například již nebude utajovat souhrnné informace o rozsahu a druzích policejní výzbroje a zásobách munice. Česká národní banka pak ze seznamu tajných údajů vyřadí operativní informace o jednotlivých přesunech peněz. Tajný zůstane jen souhrnný plán transportů hotovosti připravovaný s časovým předstihem.

Vydáno pod