Jiří Havel: Průměrný plat učitele by měl být přes 30 tisíc korun

Praha - Více než polovina škol dnes stávkovala a odbory prý budou v protestech pokračovat, dokud se nedomohou úspěchu. Stínový ministr školství Jiří Havel si myslí, že pokud vláda nebude reagovat, bude situace na podzim ještě horší. Nominální mzdy rostly nejvíce za posledních deset let. Ovšem vysoká míra inflace způsobila, že reálné příjmy učitelů se dokonce o 4,1 procenta snížily. Podle Havla by průměrný plat učitele měl přesáhnout třicet tisíc korun.

Vysokoškolák ve školství vydělává zhruba 22 tisíc, ve státní správě 29 tisíc a v soukromé sféře průměrně 44 tisíc korun. „Ze školství už neodcházejí jen ti nejmladší učitelé, ale navíc nenastupují absolventi pedagogických fakult. Každým rokem se počet pedagogů v Česku snižuje. Mzda učitelů by měla být 130 procent průměrného platu, což je 32 tisíc,“ tvrdí Havel.

Někteří učitelé tvrdí, že stávka potřebné systémové změny nepřinese, a že by se mělo více jednat. Podle Havla už ale byly všechny prostředky u kulatého stolu vyčerpány.

Interview ČT24

Velmi silný důraz byl při dnešních protestech kladen na postavení nepedagogických pracovníků. Ve školství také pracuje hospodářka, školník, kuchařka nebo uklízečka, kteří jsou ovšem ohodnoceni pouze minimální mzdou. Peníze, které jsou nyní vyčleněny navíc, nejsou určeny pro tyto zaměstnance.

Jeden z možných kroků k navýšení platů je opuštění výpočtu mezd podle tarifních tabulek. „Kdyby se pedagogové ohodnocovali podle schopností a ne podle odučených let, je velmi složité. Řešení je v kombinaci tarifních a nadtarifních složek. Byli bychom rádi, kdyby objem nadtarifních složek rostl. Nejde to ale udělat na úkor lidí, kteří už se systému pohybují,“ řekl stínový ministr školství.

Ministerstvo financí trvá na tom, že rozpočet na mzdy ve státní správě neporoste rychleji než 1,5 procenta za rok. Mnozí analytici varují, že růst mezd by roztáčel spirálu inflace. „Situace, že by tady vznikla mzdová inflace, zejména ve školství v tuhle chvíli vůbec nehrozí,“ oponoval Havel.

Do dnešní stávky se zapojilo více než 130 tisíc učitelů a provozních zaměstnanců ze šesti tisíc škol. Největší podporu měl protest ve středních Čechách, v Moravskoslezském a Jihomoravském kraji. Účastnili se ho pracovníci mateřských, základních i středních škol.