Kitzberger: Školští odboráři stávkou příliš nezískali

Praha - Školští odboráři a kantoři ze všech krajů dnes stávkovali před úřadem vlády. Nespokojenost s úrovní platů ve školství vyjádřilo na šest tisíc škol a zavřelo své brány. Dnešní protest vyhlásily školské odbory po jednáních s ministerstvem školství. Během setkání s ministrem Liškou požadovaly zvýšení rozpočtu regionálního školství o tři miliardy korun. Ministrovi se však podařilo prosadit ve vládě nakonec jen půl miliardy. Zvýšení se navíc týká pouze učitelů, nikoli nepedagogických pracovníků, což odboráři označili za diskriminaci. Podle náměstka ministra školství Jindřicha Kitzbergera školští odboráři stávkou příliš nezískali.

„Ministr školství (Ondřej Liška) v posledních týdnech několikrát deklaroval, že to, čeho dosáhl v podobě přidání toho letošního rozpočtu a určitého příslibu na příští rok, bylo maximum, co dokáže vyjednat. Stávku přesto bereme velmi vážně. Vnímáme nespokojenost pedagogů, která tu určitě je. Jen říkáme, že to možná nebylo v pravý čas,“ řekl Kitzberger v Událostech, komentářích.

Milan Bičík (KSČM) se domnívá, že dnešní stávka byla jen logickým vyústěním situace, která nastala prakticky v době, kdy se začal projednávat rozpočet na letošní rok. Odborný mluvčí strany pro oblast školství se dále domnívá, že komunikace současného vedení ministerstva školství uvnitř resortu není zrovna ideální. Reagoval tak na fakt, že Liška využil elektronické pošty a všem školám v zemi zaslal dopis, ve kterém se snažil vysvětlit učitelům současnou situaci.  

„Ministr sice poslal osobní dopisy do škol, ve kterých ocenil výsledky ministerstva za uplynulé období. V dopisech ale pozapomněl zmínit zásadní problémy, které jsou podle mě mnohem větší než úspěchy, za dobu jeho půdobení ve funkci ministra,“ řekl Bičík v Událostech, komentářích.

Petr Holub, redaktor internetového serveru Aktuálně.cz, se domnívá, že dnesní stávka měla význam. Podle něj se tímto gestem pedagogové alespoň připomněli. Jejich protest by měl hrát roli při jednání vlády o rozpočtu na příští rok. Další motiv je podle Holuba nepochyně politický. Dosavadní kroky směřují podle něj k pádu vlády.

Naopak Holub na rozdíl od Bičíka považuje komunikaci ministerstva dovnitř resortu za velmi dobrou. „Ministr Liška je známý tím, že komunikuje opravdu hodně, a to nejen nějakými dopisy. Ke kontaktům se školami nutí také náměstky a ředitele odborů. Za jeho působení se komunikace zlepšila mimořadně. A musím přiznat, že nepamatuji, že by byla tak dobrá,“ řekl Holub.

Dobšík: Zda byla stávka úspěšná, ukáže čas 

Podle Františka Dobšíka, předsedy odborového svazu pracovníků ve školství, by se požadované 3 miliardy korun mohly najít při tvorbě rozpočtu veřejných financí. O tom, zda byla stávka úspěšná, ukáže čas. „Ten počet lidí, který se zapojil do protestu je dostatečně vypovídající o té nespokojenosti, která mezi školskými pracovníky existuje. Zda byla stávka úspěšná, ukáže až čas. Výsledky přijdou časem.“ Dobšík zároveň zpochybnil výrok Lišky, o tom, že se mu podařilo ve vládě vyjednat reálných nárůst mezd učitelů až o dvanáct procent. Dobšík dvanácti procentům nevěří, prý má k dispozici jiné výpočty.