Zubová trvá na tom, že s ní klub špatně komunikuje

Praha - Poslankyně Věra Jakubková a Olga Zubová začaly minulý týden nahlas uvažovat o odchodu z poslaneckého klubu Strany zelených, čímž ještě víc narušily trhliny už tak křehké koalice. Dnes, ještě před odpoledním jednáním Poslanecké sněmovny, se scházejí poslanecké kluby, a právě od klubu zelených se očekává diskuse o výrocích, které minulý týden zazněly v médiích. Obě poslankyně avizovaly možný odchod z klubu kvůli špatné komunikaci mezi zelenými.

Podle Zubové je atmosféra v klubu špatná. Nevázne pouze komunikace, narušeny jsou podle ní i mezilidské vztahy. „Nejsou to žádné podmínky, ale jen návrhy, se kterými dnes za Martinem Bursíkem přijdeme,“ řekla v Dobrém ránu Zubová. Doplnila, že by poslankyně především rády věděly dopředu věci, které se dozvídají přímo až při jednáních Poslanecké sněmovny. „Bursík a Jacques nemohou počítat s tím, že budu zvedat ruku pro všechno, co nevím dopředu,“ vysvětluje Zubová.

Bursík: My komunikujeme, ony ne

Jenže předseda Strany zelených Martin Bursík oponuje tím, že špatná komunikace je hlavně díky Jakubkové a Zubové. Svůj podíl na tom prý má i slabá účast poslankyň na jednáních klubu. „Pak se nemůžeme dozvědět jejich stanoviska,“ míní Bursík.

„Co se týče docházky, nemám špatné svědomí. Předně to ani se samotnou docházkou nesouvisí. Například poslední zasedání klubu se konalo s úterý a my jsme se s kolegyní Jakubkovou ani nedozvěděly, co se bude probírat na sněmovně. Až na plénu jsme zjistily, že se má jednat o závažných otázkách změn jednacího řádu,“ tvrdí Zubová.

Podle slov Zubové je rozhodování o odchodu z poslaneckého klubu velice nepříjemné a těžké, zároveň ale dodává, že se rozhodně nejedná o vyhrožování. „Je to celé jen o tom, zda můžeme fungovat v důstojném prostředí. To, že máme určité zázemí, nemůžeme vyměnit za ztrátu práva na vlastní názor,“ vysvětluje Zubová.

Koalice nabídla zeleným novou funkci

Obě poslankyně navíc minulý týden rozlítilo zjištění, že koalice nabídla Straně zelených novou funkci - post šestého místopředsedy Poslanecké sněmovny. A Strana zelených se tomu, zdá se, nebrání. „Není potřeba, abychom usilovali o další funkce. Do vlády jsme šli s tím, že nové posty se zřizovat nebudou,“ podotýká Zubová. Dodává, že poslanci Strany zelených mají co dělat, aby vůbec zvládli všechnu svou práci. Z některých výborů dokonce museli odejít.

Jenže sama Zubová, která návrh na zřízení dalšího postu místopředsedy sněmovny ve prospěch zelených kritizuje, je co do počtu funkcí podle Lidových novin rekordmanka. Celkem totiž sedí ve 22 výborech, podvýborech nebo komisích (např. Stálá komise pro sdělovací prostředky, Výbor pro vědu vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, mandátový a imunitní výbor nebo 13 meziparlamentních skupin). Zubová se však hájí tím, že nejde o funkci, ale o členství, za které nepobírá žádnou mzdu. „Je to spíš formalita,“ uzavřela Zubová.

Olga Zubová a Věra Jakubková
Zdroj: ČT24
Vydáno pod