Policisté a celníci kontrolovali na dálnicích kamiony

Praha - Desítky policistů a celníků kontrolovaly 24 hodin na osmi místech v Česku kamiony. Zatím nejrozsáhlejší bezpečností akce, zaměřená na přetížená nákladní auta nebo kontrolu povinných přestávek u řidičů skončila hodinu po poledni. Policisté jí už teď hodnotí jako mimořádně úspěšnou.

Policisté zastavovali kamiony například ve směru z Prahy na Plzeň, na Ústí nad Labem, na D1 nebo na tahu mezi Ostravou a Brnem.

Prostřednictvím speciálního rentgenu kontrolovali auta i celníci.
 
„Celý náklad je možný prosvítit a kolegové vyhodnotí na monitorech, jestli je podezření na závadové nebo nelegální zboží,“ řekl Petr Miler z Generálního ředitelství cel.
 
Celkem policisté během 24 hodin zastavili 650 vozů a udělili pokuty ve výši přes 60 tisíc korun.

Mezi nejzávažnější zjištěné technické závady patřily popraskané brzdové kotouče na jednom kamionu, kterému policisté zakázali jízdu. Přes noc bylo zadrženo i několik přetížených vozidel.

V květnu zadržela hlídka celníků při kontrolní akci na Ústecku polského řidiče, který pašoval 6 000 kartonů cigaret v celkové hodnotě 2,4 milionu korun. O měsíc dříve se kontrole u Brna nevyhnul kamion s utajovanou zásilkou devíti milionů nekolkovaných cigaret z Číny. Nezdaněním čínských padělků by přišel stát na daních asi o 25 milionů korun.