Příčinu tragického pádu letadla ve Vokšicích určí až expertizy

Jičín - Až další expertizy objasní příčinu tragického pádu dvoumístného ultralehkého letadla ve Vokšicích na Jičínsku, při kterém v pondělí večer zemřeli dva letci ve věku 46 a 32 let, informoval inspektor Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod Stanislav Suchý.

„Svědci vypověděli, že se letadlo při pádu točilo. Provedli jsme společně s policií ohledání místa nehody a nyní bude nutné zjistit technický stav stroje, pitva by měla prověřit také zdravotní stav pilota. Předběžnou příčinu pádu nejsme schopni stanovit,“ řekl Suchý.

Mluvčí jičínské policie řekla, že letadlo pilotované mladším z letců odstartovalo z pražského letiště v Letňanech, později přistálo v Lomnici nad Popelkou, kde do stroje nasedl starší muž. „Kdo letadlo pilotoval v době tragické nehody, v tuto chvíli zatím nevíme,“ řekla mluvčí. Podle policie mladší z letců pocházel z Prahy, starší z nich byl ze Semilska.

Záchranáři vyjížděli na místo pádu letadla typu Qualt 201, které se zřítilo do zámeckého parku ve Vokšicích, krátce před půl sedmou. Mladší letec byl mrtvý okamžitě, druhý podlehl svým zraněním během resuscitace.

Vydáno pod