Zelení nebudou usilovat o funkci místopředsedy sněmovny

Praha - Po několikahodinovém jednání poslanců Strany zelených oznámil předseda Martin Bursík, že jeho strana nebude usilovat o funkci místopředsedy sněmovny. Zelení nemají dost hlasů, aby změnu prosadili. Poslankyně Věra Jakubková a Olga Zubová zřízení nového místa i změny ve výborech už dříve kritizovaly a návrh odmítly podpořit. Z klubu strany ale zatím odcházet nehodlají. Ve sněmovně ovšem budou podporovat pouze to, co je v souladu s koaliční smlouvou a požadují samostatné jednání s předsedou Bursíkem.

Zelení nebudou podle Bursíka usilovat ani o další změny jednacího řádu sněmovny. „Nezbývá nám nic jiného, než od záměru ustoupit, vyklidit pozice a neusilovat o funkci místopředsedy sněmovny ani o změnu jednacího řádu, protože pro to jednoduše nemáme hlasy,“ konstatoval. „Nechceme usilovat o další funkce, které nám podle našeho úhlu pohledu nepřinášejí posílení významu Strany zelených ve sněmovně,“ vysvětlila postoj „rebelujících“ poslankyň Olga Zubová.

Jednání klubu po jeho začátku opustila první místopředsedkyně strany Dana Kuchtová. Novinářům se zjevným rozčílením v hlase řekla, že musela odejít kvůli tomu, že není poslankyní. „To svědčí o komunikaci uvnitř strany,“ prohlásila. Spolu s ní musel jednání poslanecké frakce opustit i Matěj Stropnický, místopředseda republikové rady a jeden z nehlasitějších kritiků šéfa zelených Martina Bursíka. Podle Zubové by u tak důležitých jednání místopředsedové stran měli být.

Jakubková a Zubová stejně jako opozice nesouhlasí se změnami ve výborech

Koaliční plány na změny ve výborech (sudý počet jejich členů se měl změnit v lichý) a v počtu místopředsedů sněmovny vyvolaly minulý týden velký odpor opozice a nyní se ukázalo, že ani mezi zelenými nemají jednotnou podporu. „Považujeme to za opuštění nového politického stylu, který jsme chtěli do politiky vnést. Strana zelených by měla respektovat poměrné zastoupení stran ve výborech vycházející z výsledků voleb,“ uvedly poslankyně v prohlášení ke změně jednacího řádu, které rozdaly novinářům před dnešním jednáním klubu. Stejný názor jako ony má i Kuchtová. 

Podle obou poslankyň mezi zelenými nefunguje dostatečně komunikace. To ale podle předsedkyně klubu Kateřiny Jacques platí právě pro tyto dvě poslankyně, protože práce klubu se podle ní účastní méně než ostatní. Podobné stanovisko zastává i předseda strany Martin Bursík. Poslankyně Zubová ale s jejich názory nesouhlasí. Docházka, kterou předložila Jacques, je podle ní zkreslená.  

Jakubková i Zubová minulý týden odmítly převzít po Jacques, se kterou se počítalo do vedení sněmovny, funkci šéfky klubu. Vzhledem k ministerským funkcím dalších dvou členů klubu - Martina Bursíka a Ondřeje Lišky - by vedení klubu musel převzít poslanec Přemysl Rabas.

Martin Bursík
Zdroj: ČT24