Vietnamci si za vraždu barmana odsedí šest a sedm let

Olomouc - Vrchní soud v Olomouci potvrdil sedmiletý trest pro mladistvého Vietnamce, který loni v červnu ubodal s komplicem svého krajana. K vraždě došlo ve znojemské herně, ze které pak oba ukradli necelých pět tisíc korun. Krajský soud v Brně dal druhému mladíkovi šestiletý trest, protože se k činu přiznal. Sedm let je v případě mladistvých maximální sazba.

Brutální vražda otřásla loni v červnu vietnamskou komunitou ve Znojmě. Dva teprve tehdy šestnáctiletí mladíci ubodali svého krajana - pětatřicetiletého barmana - sedmačtyřiceti ranami. Při vyšetřování vyšlo najevo, že si oba mladiství oloupení barmana naplánovali. V herně počkali až do rána, a když barman řekl, že si jde lehnout, zaútočili na něj. Podle policistů byl útok nezvykle brutální.

Krajský soud v Brně jim za to uložil šesti a sedmiletý trest. Mladší z dvojice vrahů se proti rozsudku odvolal. „Krajský soud správně posoudil, že se jednalo trestný čin vraždy. Trest obžalovaného, který si podával odvolání, je zcela přiměřený,“ odůvodnil dnešní rozsudek soudce Petr Angyalossy.

Odvolací jednání Vrchního soudu bylo kvůli nízkému věku pachatele neveřejné. Po odpykání sedmiletého trestu ho navíc čeká vyhoštění z České republiky.