Plavčice za utonutí mladíka v kladenském akvaparku nemohou

Kladno - Dvě plavčice, které stanuly před soudem kvůli případu utonutí, kladenský okresní soud osvobodil. Státní zástupce je vinil z nedbalosti. Během jejich služby loni utonul v kladenském akvaparku mladík z Konga. Podle soudu ale dívky dozor nezanedbaly, mladík shodou nešťastných okolností spadl do míst, která byla ze stanoviště plavčíka těžko sledovatelná. Žalobce i matka utonulého mladíka se proti verdiktu odvolali.

K neštěstí došlo loni koncem dubna, zřejmě při střídání plavčíků. Mladík, který v Česku žil v pražském azylovém zařízení pro uprchlíky, utonul na atrakci zvané spacebowl. Na dně bazénu ležel téměř hodinu, než si ho všimla nová směna. Matka utonulého požádala o finanční odškodnění. Po vynesení rozsudku, však byla odkázána na občansko právní řízení.

Žaloba na základě kamerového záznamu plavčice vinila, že se spolu v inkriminované době bavily a nedostatečně kontrolovaly dění v bazénu. „Domnívám se, že nedostatečným způsobem prováděly dozor nad jednotlivými atrakcemi,“ uvedl státní zástupce Zbyněk Vondra.

Dívky se ale hájily tím, že z jednoho místa v jednom okamžiku nelze sledovat nepřetržitě celé dění. Navíc mladíkovo tělo bylo v místech, kterých si nelze z běžných stanovišť všimnout. „Dle mého názoru tam nebylo zavinění slečen v tom smyslu, že by vykonávaly dozor špatně,“ řekl soudce Ladislav Koudelka.