ČSSD: Vyšší náklady chceme rodinám vynahradit mimořádným příspěvkem

Praha - Tři tisíce pro důchodce a dva tisíce pro každé dítě jako jednorázovou finanční injekci chtějí prosadit sociální demokraté. Dávky chtějí vyplatit v prosinci a kompenzovat jimi rodinám zvýšené náklady v letošním roce. Zvýšení důchodů o 470 korun, které navrhuje vláda, není podle ČSSD dostatečné. Už dříve se snažila prosadit jednorázový několikatisícový příspěvek, ale nenašla dostatečnou podporu u vlády ani v parlamentu.

Nyní ale sociální demokraté doufají, že pro svůj nápad najdou dostatečnou podporu alespoň u některých zelených a lidoveckých poslanců a také komunistů. Návrhy dnes schválil poslanecký klub ČSSD, který jej odešle vládě.

Důchodci nedostali žádnou kompenzaci za prvních šest měsíců letošního roku a zvýšení důchodů, které má být v srpnu, výpadek nepokrývá, uvedl místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. Třítisícový příspěvek by penzistům pomohl jejich finanční situaci vylepšit.

Stejně tak mimořádné sociální dávky by měly kompenzovat zvýšené náklady, které rodiny letos měly. Ty, které pobíraly přídavky na děti, by měly příspěvek získat automaticky, ostatní by o něj musely požádat. Podle Škromacha počítají sociální demokraté s částkou dva tisíce pro jedno dítě, maximálně by se jedné rodině mohlo celkově vyplatit šest tisíc korun.

Vydáno pod