Starostové sepsali petici: Chtějí jiný systém financování měst a obcí

Praha - Mnozí starostové a primátorové nepovažují současný systém financování měst a obcí za příliš šťastný. Předali proto dnes zástupcům parlamentu petici, ke které se jich připojilo zhruba tisíc. Systém financování by sice mohla od roku 2010 změnit novela zákona o rozpočtovém určení daní, podle starostů ale mnoho neřeší, protože se při její přípravě diskutuje hlavně o rozdělování současného objemu peněz. „Základním problémem nejsou kritéria, ale to, že města do vlastních příjmů dostávají málo peněz,“ uvedl iniciátor petice Luděk Tesař.

Pokud chtějí města další příjmy, musejí o ně žádat prostřednictvím dotací. Ty jsou ale podle Tesaře často nesmyslně nastavené, mají složitá kritéria a podporují byrokracii. „Pro starostu je mnohdy trestem získat dotaci. Například pokud zkolauduje stavbu, na kterou dostal peníze, o tři dny později, musí vrátit dotaci a ještě zaplatit penále,“ uvádí příklad. Domnívá se, že pokud by byly dotační programy zrušeny, do příjmu samospráv by putoval dvojnásobek peněz.

Ministerstvo vkládá naděje do připravované novely zákona o rozpočtovém určení daní. V současné době zpracovává konsorcium vysokých škol analýzu výdajů měst a obcí. Ministerstvo uvedlo, že se nebrání debatě se všemi stranami a každá iniciativa je vítaná.

„Sdružení místních samospráv České republiky má v přípravné skupině své tři zástupce, kteří se přímo podílejí na přípravě nového zákona o rozpočtovém určení daní a domnívám se, že je to velmi správný a vstřícný postoj ministerstva financí,“ uvedl předseda sdružení Jan Pijáček.

Loni dostaly obce z daní celkem 130 miliard korun. Peníze inkasovaly podle toho, do jaké ze čtrnácti velikostních kategorií patří. Nejvíce peněz dostávají podle zákona velká města, jako jsou Praha, Brno, Ostrava a Plzeň. Podle Tesaře pak na ostatních více než 6 tisíc měst a obcí zbývá asi 70 miliard.

Vydáno pod