Paroubek vyzval Topolánka, aby požádal sněmovnu o důvěru vládě

Praha - Předseda sociální demokracie Jiří Paroubek vyzval premiéra Mirka Topolánka, aby požádal sněmovnu o důvěru své vládě. Zdůvodnil to spory uvnitř koaličních stran i mezi nimi a také tím, že se kabinetu v poslední době nepodařilo ve sněmovně prosadit několik návrhů. Situace je krizová a není vůbec jasné, zda má vláda ve sněmovně ještě většinu, myslí si Paroubek.

Vláda nemá podle Paroubka od počátku legitimitu, protože je založena na podpoře přeběhlíků a bývalých poslanců ČSSD Michala Pohanky a Miloše Melčáka. Připomněl také Kubiceho zprávu, která upozorňovala, že špičky ČSSD jsou napojeny na organizovaný zločin, a díky těmto informacím uniklo socialistům vítězství ve volbách.

ČSSD: Můžeme se dohodnout

Přes tuto výzvu ale Paroubek už poněkolikáté vybídl vládu ke společnému jednání o podmínkách, za kterých ji bude opoziční ČSSD tolerovat v době českého předsednictví EU. ČSSD svou toleranci podmiňuje urychleným schválením Lisabonské smlouvy, shodou na prioritách předsednictví, pozastavením jednání o americkéh radaru v Brdech a jejich odložením na dobu po předsednictví a uzákoněním zákazu privatizace zdravotnických zařízení. A navíc premiér musí požádat sněmovnu o důvěru. „Po několika hlasováních ve sněmovně, která skončila neúspěchem koalice, by vláda měla zjistit, zda vůbec ještě má podporu poslanecké sněmovny,“ prohlásil šéf ČSSD. „Tato řekl bych vykalkulovaná nabídka plná všelijakých podmínek v této chvíli podle mě nevede k zasednutí k jednacímu stolu,“ reagoval na to Topolánek.

Sociální demokraté jsou při splnění svých podmínek připraveni obnovit ve sněmovně takzvané párování chybějících koaličních poslanců. Začnou s ním prý okamžitě poté, až koalice ustoupí od úmyslu rozšířit počet místopředsedů sněmovny na šest a přestane s úvahami o omezení kontrolní funkce opozice ve výborech sněmovny. Topolánek naopak sociální demokracii vyzývá k slušnému chování.